Skupštinsko zasedanje u pet do 12: Usvojen budžet u vremenskoj nadoknadi

  16 januar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pretposlednjeg dana prošle godine (30. decembar) lokalni odbornici su na 32. sednici Skupštine opštine usvojili budžet opštine za 2015. godinu koji je „težak“ 1,4 milijarde dinara.
Iako u prvi mah ni predsednik opštine Vuk Radojević, ni načelnica Odeljenja za finansije Opštinske uprave Ildiko Brusnjai nisu obrazložili predlog budžeta, tokom petočasovnog zasedanja gotovo tri sata se diskutovalo upravo o predlogu budžeta opštine.

Odbornik Demokratske stranke (DS) Budislav Medurić je istakao da ni ovoga puta nisu poštovani rokovi u vezi sa donošenjem budžeta i izneo niz primedaba u vezi smanjenja izdvajanja za narodnu kuhinju, škole, mesne zajednice, vanredne situacije, kao i to da se u predlogu budžeta ne vidi jasno kolika su preneta sredstva i tražio objašnjenje zašto je transfer sredstava sa republičkog nivoa prikazan kao nula.
Šef odborničke grupe DS-a Slobodan Zlokolica je zamerio što od predlagača nisu dobijena obrazloženja budžeta i ukazao na nelogičnosti i matematičke greške u vezi sa prikazanim iznosima po pojedinim stavkama.
Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Dušan Jovanović, koji je istovremeno i šef odborničke grupe vladajućeg Srpskog pokreta obnove (SPO), je rekao da je budžet realno planiran i u skladu sa trećim rebalansom budžeta za 2014. godinu, a da će njegova realizacija umnogome zavisiti od „čvrste finansijske discipline svih korisnika i same izvršne vlasti“.
Potom je predsednik Skupštine opštine Peter Knezi zatražio od predstavnika finansijskog odeljenja opštine odgovore na postavljena pitanja u vezi sa greškama u predlogu budžeta, a kako je načelnica Odeljenja za finansije Ildiko Brusnjai potvrdila da nepravilnosti postoje, odredio je pauzu, koja je ubrzo i produžena, budući da je organizovan i sastanak Opštinskog veća.
U nastavku sednice predsednik opštine Vuk Radojević je rekao da suštinskih grešaka u predloženom budžetu nema, nego da su u pitanju tehničke greške, u vezi kojih je dodatno objašnjenje dala načelnica odeljenja za finansije Ildiko Brusnjai.
Obrazlažući predlog budžeta, predsednik opštine je istakao da su planirani prihodi i primanja budžeta opštine za 2015. godinu nominalno manji za oko 95 miliona dinara u odnosu na 2014. godinu, i da planirani budžet ukupno iznosi 1,4 milijarde dinara. Naveo je da se mere štednje sa republičkog nivoa prenose i na lokalni, te da su u skladu sa tim plate predsednika opštine i Skupštine opštine, članova Opštinskog veća i Opštinske uprave smanjene za oko 15 odsto, da su za javna preduzeća po istom osnovu smanjeni izdaci, kao i broj zaposlenih, i da nema više subvencija javnim preduzećima iz opštinske kase, nego su ona „u obavezi da sama iz svojih sredstava finansiraju svoje redovno poslovanje“.
Što se tiče planiranog smanjenja novca za obrazovanje, Radojević je rekao da treba uzeti u obzir sve ono što je u tom segmentu urađeno tokom ove godine i da gotovo ne postoji škola na teritoriji opštine u kojoj nije bilo značajnih investicija, a u vezi novca za vanredne situacije, Radojević je rekao da pored milion dinara koliko je planirano, postoji stalna budžetska rezerva iz koje može da se upotrebi određeni deo novca ukoliko za to bude potrebe.
Kada je reč o smanjenju novca za finansiranje narodne kuhinje, predsednik opštine je rekao da postoji zakonski osnov na osnovu kojeg opština Bečej socijalnoj ustanovi, u ovom slučaju Gerontološkom centru, može da da do 100 hektara poljoprivrednog zemljišta i da to planira da učini, a to bi Gerontološkom centru omogućilo da na taj način ostvari finansijski priliv i plaća svoje aktivnosti koje spadaju u vaninstitucionalni vid socijalne zaštite, kao što je narodna kuhinja.
„Intenzivno se radi na tome da poplaćamo sve obaveze u skladu sa pozicijama u budžetu i prenete obaveze u narednu godinu će biti minimalne, ili ih neće ni biti. Što se tiče para, racionalnim i odgovornim ponašanjem u budžetskoj 2014. godini omogućili smo da krajem godine budemo u situaciji da izmirimo sve obaveze i čak da izmirimo decembarske plate u decembru mesecu, jer imamo pozitivno poslovanje, imamo finansijska sredstva i za te namene“, izjavio je Radojević.
Predlog budžeta za 2015. godinu podržalo je 22 odbornika, dok je četiri glasalo protiv.
Osim odluke o budžetu, lokalni odbornici su usvojili odluku o korišćenju obale i vodenog prostora na unutrašnjim vodama na teritoriji opštine i izmenu odluke o lokalnim komunalnim taksama.
U vezi predloga odluke o ostvarivanju prava na regresiranje troškova boravka u predškolskoj ustanovi za dete trećeg, odnosno četvrtog reda rođenja, koju je predložila Demokratska stranka krajem septembra, ali se tek krajem decembra našla na dnevnom redu sednice Skupštine opštine, zajedno sa još dva predloga te stranke, predsednik opštine je rekao da je Opštinsko veće zauzelo stav da se „ova odluka ne usvoji na ovoj sednici Skupštine opštine dok se ne steknu finansijski uslovi i ne predvide novčana sredstva u odluci o budžetu opštine Bečej za 2015. godinu, ali je namera Opštinskog veća da odlukom o rebalansu budžeta opštine Bečej za 2015. godinu predvidi novčana sredstva i to bi formalno-pravno bilo izvodljivo od naredne školske godine, od septembra 2015. godine. Svi imamo jedan cilj, ali u ovom momentu to nije moguće i ne bi imalo nikakav efekat“. Nakon obećanja predsednika opštine da će se u toku 2015. godine prilikom rebalansa obezbediti novac za ove namene, Slobodan Zlokolica je povukao predlog odluke.
Odbornici su zatim prihvatili predlog izmene poslovnika Skupštine opštine koje između ostalog predviđaju da se ime funkcionera od koga se ne dobije odgovor na odborničko pitanje, kao i pitanje, postavi na zvaničnom sajtu opštine, dok izmenu odluke o dugoročnom kreditnom zaduživanju opštine Bečej, u delu koji se odnosi na to da se iz opštinskog kredita ne rekonstruiše gradski trg, nisu usvojili (predloge je predao odbornik Slobodan Zlokolica).

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija