Odbojkaški klub Bečej: I devojke i momci su četvrti

  07 maj 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Krajem aprila završen je šampionat u svim odbojkaškim ligama u Srbiji. Odbojkaši i odbojkašice OK Bečej i protekle sezone igrali  su u vojvođanskom rangu takmičenja, muškarci u prvoj, a devojke u drugoj ligi.

Muški tim OK Bečej je sezonu u Prvoj ligi Vojvodine završio na četvrtom mestu na tabeli sa osam pobeda i šest poraza, sa osvojenih 26 poena. Protekla sezona ujedno je i najuspešnija za odbojkaše Bečeja, jer se po prvi put od osnivanja (2002. godine) nisu borili za opstanak u pokrajinskoj eliti. Rukovodstvo kluba je zadovoljno učinjenim u protekloj sezoni:
- Zadovoljni smo rezultatom koji smo postigli, a možda nas više od toga raduje stabilizacija kluba. Tu, pre svega, mislim na mušku ekipu koja se najzad ustalila u Prvoj ligi Vojvodine. Ipak, treba biti i realan, pa reći da je ove godine konkurencija bila takva da nismo mnogo napredovali, ali na svu sreću nismo ni nazadovali - rekao je Budislav Medurić predsednik OK Bečej.
Iako je sezona rezultatski ocenjena kao uspešna, bilo je i problema u timu:
- U organizacionom smislu, poboljšanjem stručnog rada i masovnošću, nisam zadovoljan. U najavi nemamo mladih igrača koji bi trebalo da zamene aktuelne odbojkaše, a ni stručni rad nismo digli na viši nivo.
Odbojkašice Bečeja su takmičenje u Drugoj ligi Vojvodine završile na četvrtom mestu na tabeli, zabeležile su po osam pobeda i poraza, a osvojile su 25 bodova. Predsednik OK Bečej je za odbojkašice imao samo reči hvale:
- Izuzetno me raduje njihov plasman, jer su teret takmičenja ponele mlade devojke, praktično kadetkinje. Iskustvo iz ranijeg perioda nam je pokazalo da ako kasno počnemo da radimo sa devojkama, kada napune osamnaestu godinu i završe srednju školu, odlaze u univerzitetske centre i mi moramo ispočetka da gradimo ekipu. Zbog toga smo prošle godine napravili tim od kadetkinja koje mogu da igraju zajedno četiri-pet godina. I treneri koji rade sa njima su „ispekli“ zanat što se na ovoj generaciji pokazalo veoma brzo, devojke su tehnički sazrele, a taktički će napredovati kroz utakmice. Sadašnja generacija devojaka koje igraju u prvom timu je perspektivna i ako nastave sa dobrim radom sasvim je moguće da već naredne sezone „napadnemo“ prvu pokrajinsku ligu.
Već pet godina rukovodstvo OK Bečej pokušava da reši pitanje šefa stručnog štaba i da iz jednog od odbojkaških centara u zemlji dovede trenera koji će pod svojom „dirigentskom palicom“ imati obe selekcije, ali i trenere koji rade u klubu. Taj problem bi do oktobra trebalo da se reši:
- Svake godine pokušavamo da dovedemo trenera koji je odbojkaški jak i koji bi mogao da napravi dobar program rada za obe selekcije, kao i za aktuelne trenere u klubu. Ove godine najzad možemo to da i učinimo, pregovori sa potencijalnim trenerima su u toku i ako bi nam se želje ostvarile to bi bilo najkorisnije ulaganje u klub.  Ali, opet moramo ostaviti rezervu ako nam plan ne uspe, najviše zbog skromnih finansijskih mogućnosti koje posedujemo. Pored dovođenja kvalitetnog trenera imperativ nam je i stvaranje igrača, pre svega na mestu tehničara gde smo „deficitarni“. Za stvaranje organizatora igre potrebne su najmanje tri godine, a kada on sazri može da „drži“ ekipu i desetak godina. Sve ovo je strategija kluba za blisku budućnost, a šta će se od toga ostvariti ostaje da se vidi.
Pauza između dva prvenstva je duga, novi šampionat počinje tek u oktobru. Do tada bi takmičari OK Bečej trebalo da praktikuju odbojku na pesku:
- Kratke lige i duge pauze jesu problem amaterskog sporta. Odbojka je sport u kom deca, ako nemaju kontinuitet igara i treninga, vrlo brzo gube kontakt sa loptom i treba im mnogo vremena da se vrate u formu. Tokom pauze pokušaćemo da ih animiramo da igraju na raznim turnirima, kako u dvorani, tako i na pesku, uključićemo ih i u odbojkaške kampove, a sve u cilju da ostvare kontinuitet bavljenja odbojkom - rekao je Medurić.                           

S.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija