JP Komunalac: Zatvoreno pet dečjih igrališta – sledeće nedelje popravka sedam izabranih

  12 maj 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Javno preduzeće Komunalac je u saradnji sa Opštinskom upravom juče (11. maj) zatvorilo 5 dečjih igrališta, jer nisu bila bezbedna za korišćenje.

Zatvorena su igrališta u naselju 7 sekretara SKOJ-a, na zelenoj površini u Dositejevoj ulici iza robne kuće, ispred kuće u Potiskoj ulici broj 6, prekoputa „Male pijace“ na uglu ulica Proleterska i Hunjadi Janoša i ispred kuće u ulici Severa Đurkića broj 17. Zatvorena igrališta su ograđena trakom da bi građani znali da nisu pogodna za korišćenje, međutim, v.d. direktora Komunalca Željko Plavšić je rekao da su vandali na nekoliko lokacija već pocepali trake i natpise s upozorenjem o zatvorenom igralištu i apelovao je na njih da to ne čine.

Pretpostavlja se da će dečja igrališta nadgledati opštinsko preduzeće Link FTO, u čijem programu rada je navedeno da radi i poslove obezbeđenja.

Pregled dečjih igrališta na teritoriji opštine biće nastavljen sledeće nedelje.

Prema rečima Plavšića, naredne nedelje će biti započeta popravka 7 odabranih igrališta, pet trenutno zatvorenih i još dva u Bačkom Petrovom Selu. Komunalac je iz sopstvenog budžeta obezbedio 330.000 dinara za popravku igrališta. Radovi bi, po procenama, trebalo da budu okončani za tridesetak dana.

Podsetimo da su dečja igrališta – trebalo bi da ih bude 27 – na teritoriji opštine Bečej godinama u veoma lošem stanju, neka od njih su opasna po život mališana – recimo, ona iza robne kuće i na obali kanala u Picoderu – i o njima prethodnih godina nije vođeno računa uprkos sugestijama, apelima i žalbama građana.

Javnom preduzeću Komunalac su krajem prošle godine, na 9. sednici bečejskog parlamenta proširene nadležnosti zbog gašenja Javnog preduzeća Direkcija za izgradnju i sada je Komunalac nadležan za održavanje dečjih igrališta.
Poslednji put je ulagano u igrališta 2011. i 2012. godine, a u junu mesecu 2016. godine, kada je novinar Bečejskog mozaik postavio pitanje tadašnjem predsedniku opštine Vuku Radojeviću o tome da li će i kada igrališta biti rekonstruisana, dobio je odgovor: „Verujem da ćemo tokom ove godine izraditi adekvatna pravna akta a da ćemo određena sredstva izdvojiti u budžetu opštine za narednu budžetsku godinu, ali vrlo jasno definisati prava i obaveze kroz odgovarajuća pravna akta u smislu odgovornosti određenih javnih preduzeća i ustanova za upravljanje dečjim igralištima. Sve je to, međutim, uzaludno ako mi kao građani ne budemo dovoljno odgovorni i ne budemo se domaćinski ponašali prema javnoj svojini, što jesu i dečja igrališta“.

Za sada, prema informacijama novinara, nisu izrađena pravna akta u vezi sa igralištima.

Podsetimo i na to da je poslednji popis igrališta na teritoriji opštine urađen 2009. godine. Po elaboratu iz 2009. godine na teritoriji opštine bilo je 27 igrališta, od kojih je svega 5 imalo odobrenje za postavljanje, to jest 18,5 odsto, a u funkciji je bilo 12 igrališta (44,4 odsto).

U elaboratu urađenim pre sedam godina navodi se i da ni za jedno igralište nije urađen adekvatan projekat uređenja, niti je urađen tehnički projekat za mobilijar, „a da se ne govori o tome da nema saglasnosti na korišćenje od strane ovlašćene ustanove za zaštitu na radu i zaštitu zdravlja koja se bavi takvom stručnom problematikom, iako je to i za obične objekte i konstrukcije u obavezi da se uradi od strane investitora, kao i da se objekat tehnički zaprimi“.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija