Opština na pokrajinskom konkursu „zaradila“: Laptopove za lokalne zvaničnike

  04 jun 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pokrajinski sekretarijat za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju obezbediće 1,9 miliona dinara za nabavku softvera i 20 laptopova članovima Opštinskog veća, načelnicima odeljenja opštine i načelniku Opštinske uprave opštine Bečej.

Tako će predstavnici opštinske vlade i načelnici odeljenja biti međusobno umreženi, lakše će komunicirati, a lokalna vlast će uštedeti mnogo papira – doduše, ne zna se koliko – jer će osmoro članova Opštinskog veća i ostali pomenuti umesto odluka štampanih na papiru, razmatrati lokalne zakone na „svojim“ laptopovima.
Opština je „zaradila“ 1,9 miliona dinara na konkursu pokrajinskog sekretarijata za unapređenje rada lokalne samouprave.
Podsetimo, prošle godine lokalna samouprava je učestvovala na sličnom konkursu kada je dobila novac za uspostavljanje uslužnog centra opštine. „Postupak javne nabavke za nabavku opreme trebalo bi da bude raspisan tokom ove ili sledeće nedelje“, rekao je Marjan Radičević, član Opštinskog veća.
O tome da li su lokalni političari tehnički „opismenjeni“ kako bi tzv. elektronska lokalna vlada mogla nesmetano da funkcioniše, Radičević je rekao: „S obzirom na to da članovi lokalne vlade imaju u svojim kancelarijama računare, cenim da oni imaju osnovno znanje o takvoj vrsti ra-
da. Između ostalog, softver je tako koncipiran da će po principu automatskog uključenja jednog laptopa, sam prepoznati o kome se radi, pošto
će biti uspostavljena bežična mreža u okviru opštine, izvršiće automatsku sinhronizaciju sa njegovim računa-
rom i upozoriće dotičnog člana Veća
o novostima koje je program pre-
bacio bez njegovog znanja i ’uplitanja’ na njegov laptop. Inače, već su neki članovi Veća učestvovali na kursu ECDL-a...“.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija