Pravilnik o tehničkim uslovima vozila: Nove gume, sijalice, prva pomoć…

  17 septembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Novi Pravilnik o tehničkim uslovima vozila Ministarstva za infrastrukturu stupa na snagu 19. septembra. Ovim pravilnikom propisani su uslovi koje moraju da ispune vozila koja učestvuju u saobraćaju.

Vlasnici vozila se veoma „raduju“, jer ih čekaju pozamašni troškovi – treba da nabave nove sijalice, zimske gume, nove komplete prve pomoći itd.
Najozbiljnija investicija će biti nabavka zimskih guma, koje moraju da se koriste od 1. novembra do 1. aprila, bez obzira na to da li na putevima ima ili nema snega.
Pravilnikom je određeno da zimska oprema podrazumeva zimske pneumatike (recimo, M+S, Snov, Vinter i drugo) na svim točkovima putničkog automobila, sa dubinom gazećeg sloja minimalno četiri milimetra i obavezne lance. Lanci su obavezni samo ako to zahteva saobraćajni znak i sneg na kolovozu. Vozači neće morati da imaju lance dok voze u gradu, ali za vangradsku vožnju moraju se poneti u gepeku.
A cene? Cene su pozamašne. Recimo, za četiri „tigrove“ gume za „jugo“ treba platiti 13.500 dinara, cena guma za „folksvagen pasat“ je 30.000 dinara, a „mišelinke“ staju gotovo 60.000 dinara.
Pravilnikom su predviđeni i drugi „rekviziti“ kao što su uže ili poluga za vuču vozila, koji moraju omogućiti vuču na rastojanju od tri do pet metara užetom, odnosno do tri metra polugom.
Svi vozači moraju da imaju zatim i komplet rezervnih sijalica - po jednu za dugo, kratko, prednje i zadnje poziciono svetlo, za pokazivač pravca i stop svetlo, kao i po jedan osigurač od 10 i 20 ampera. Vozila koja imaju svetla opremljena sijalicama bez žarne niti - gasne farove, ne moraju da imaju rezervne sijalice.
Za uže i sijalice treba platiti oko 2.000 dinara.
Vozači će morati da izdvoje novac kako bi nabavili nove komplete prve pomoći, koje propisuje Pravilnik.
Komplet prve pomoći treba da sadrži sterilan zavoj, kaliko zavoje, sterilne gaze, adhezivni zavojni materijal, flaster, trouglastu pamučnu maramu, iglu sigurnicu, makaze, PVC kese, PVC rukavice, izotermalni prekrivač, zaštitno sredstvo za davanje veštačkog disanja, specifikaciju sadržaja kompleta i uputstvo o pružanju prve pomoći.
Novi komplet, navodno, može da se kupi za 2.400 dinara.
Za sve potrepštine za vozilo građanin treba da obezbedi od 23.000 do 29.000 dinara (ako kupuje najjeftinije stvari).

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija