Konkurs „digitalna škola“: Sve osnovne škole su tražile kompjutere

  24 septembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Unapređenje kvaliteta nastave podrazumeva i modernizaciju izvođenja nastave pomoću savremenih nastavnih sredstava, odnosno korišćenjem savremene informacione tehnologije. Na teritoriji opštine Bečej u osnovnim školama postoje opremljeni informatički kabineti sa mogućnošću korišćenja besplatnog internet priključka - internet za jedan dinar - koje je do prošle godine uvedeno gotovo u sve škole u Srbiji u okviru zajedničkog projekta Ministarstva prosvete i Telekoma. Međutim, u većini škola računari i oprema su zastareli ili više nisu u funkciji.

S obzirom na to, sve osnovne škole iz opštine su konkurisale za novu računarsku opremu u okviru projekta „digitalna škola“, koji je ove godine pokrenulo Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo.

Zastareli računari

Osnovna škola „Petefi Šandor“ raspolaže informatičkim kabinetom sa 15 računara, koji se nalazi u zasebnom delu zgrade, zaštićen je alarmom i video nadzorom. „Svi učenici idu na časove informatike i računari se koriste, međutim, sada su već zastareli i treba ih obnoviti. Prijavili smo se na konkurs Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo. Tražili smo 15 računara, koji će biti smešteni u adekvatnoj učionici u zgradi u Bečeju, dok u objektima u Drljanu i Mileševu za sada nemamo adekvatan prostor gde bismo mogli da smestimo računare. Od Ministarstva smo već dobili povratnu informaciju da je elektronska prijava primljena i da je urađena kako treba“, rekla je direktorica škole Dragica Krstić.
Direktorica OŠ „Sever Đurkić“ Brankica Tapavica je objasnila da u školi postoji samo jedan informatički kabinet: „Informatički kabinet je opremljen sa 10 računara, video-bim projektorom i laptopom. To je donacija koju smo dobili pre tri-četiri godine, ali je to malo za potrebe škole i nastave. Uključili smo se u projekat ’digitalna škola’ i konkurisali smo za opremanje škole sa 15 računara“.
„Imamo informatički kabinet sa 10 kompjutera, a sada smo se prijavili na konkurs ’digitalna škola’. Tražili smo 20 kompjutera, imamo uslove gde da ih smestimo da se oni mogu koristiti, što bi omogućilo svakom detetu da radi na kompjuteru, jer smo do sada kombinovali po dva učenika na jednom računaru“, rekla je direktorica OŠ „Šamu Mihalj“ Klara Kurin.
Prema rečima v.d. direktora u OŠ „Zdravko Gložanski“ Suzane Đukić u matičnoj školi u Bečeju postoji informatički kabinet sa devet računara, a u Radičeviću je informatički kabinet opremljen sa pet računara. „Konkurisali smo za 30 računara za objekat u Bečeju, to je maksimalan broj srazmerno broju učenika i uslovima koje imamo, i 15 računara za Radičević. Nadamo se da ćemo ih dobiti, prijavili smo se krajem avgusta i potvrđeno je da je prijava u redu, a oko 15. oktobra bismo trebali da saznamo da li smo prošli na konkursu“, rekla je Đukić.
„U školi postoji informatički kabinet, ali od deset računara samo je pet u funkciji, ostali su već zastareli. Tražili smo deset računara jer za toliko imamo uslova“, rekla je direktorica OŠ „Svetozar Marković“ u Bačkom Gradištu Agneš Kelemen.
U OŠ „Šamu Mihalj“ u Bačkom Petrovom Selu takođe postoji informatički kabinet sa 7-8 računara, a prema rečima direktora Ferenca Beretke, u ovoj školi raspolažu i sa četiri laptopa sa projektorima koje koriste u nastavi: „Podneli smo prijavu za projekat ’digitalna škola’. Imamo pravo za opremanje tri učionice pošto imamo dve zgrade, u jednoj za 25, a drugoj za 30 mesta“.
Konkurs Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo namenjen osnovnim školama u Srbiji za besplatno dobijanje računarske opreme bio je otvoren do 15. septembra. Do tog roka pristiglo je preko 2.700 prijava. Za realizaciju projekta „digitalna škola“ Ministarstvo je obezbedilo 6,5 miliona evra i, kako je najavljeno, biće nabavljeno 30.000 računara. Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo će montirati računare i brinuti o njihovom održavanju u naredne dve godine. Opremanje škola računarskom opremom se očekuje u toku drugog polugodišta.

Kada će početi izgradnja sale?

Osnovna škola „Petefi Šandor“ je u novembru prošle godine konkurisala za adaptaciju i sanaciju sportskih terena i školskog dvorišta u Fondu za kapitalna ulaganja. Direktorica škole Dragica Krstić je rekla da je pre petnaestak dana dobila informaciju da je školi odobreno 1,6 miliona dinara. „U narednim danima treba da se izabere najpovoljnija ponuda za izvođača radova, a potom da se potpiše ugovor i tek tada će se znati kada će radovi početi. Prema mojoj proceni oni neće početi pre proleća“, rekla je Krstić.
Što se tiče realizacije drugog projekta, izgradnje fiskulturne sale u školi „Petefi Šandor“, kojoj treba da prethodi rušenje starih objekata na parceli predviđenoj za izgradnju – pomaka još uvek nema.
Direktorica škole je rekla da je trojni ugovor prvo potpisalo Ministarstvo omladine i sporta 16. septembra, a da ona u ime investitora (škole), poziv za potpisivanje ugovora očekuje do 25. septembra: „Kada mi potpišemo ugovor, on se dostavlja izvođaču radova i tek tada će se znati kada će početi radovi, kada će se završiti itd. Očekujem da će procedura potpisivanja ugovora biti okončana u toku naredne dve nedelje“.

Mnogo projekata – malo para

Što se tiče pripreme projekata, praćenja i učešća na konkursima, direktori škola kažu da su ažurni i da konkurišu. Direktori gotovo svih škola su rekli da su se do 16. septembra prijavili i na konkurs o inkluziji („Osnaživanje škola za inkluzivno obrazovanje“), koji je raspisalo Ministarstvo prosvete i DILS (projekat unapređenja usluga u oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou koji se finansira iz kredita Svetske banke).
Pored toga, kažu da najčešće konkurišu za sredstva za novi školski inventar, za zamenu vrata i prozora i za održavanje i renoviranje školskih zgrada.
„Pratimo sve konkurse, krajem oktobra Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje će objaviti konkurs, na koji planiramo da se prijavimo, za dobijanje sredstava za održavanje školskog objekta. Inače, 1. septembra smo od predsednika opštine dobili informaciju da nam je odobren novac za sanaciju sportskih terena i dvorišta. Za to je konkurisano još 2007. godine u NIP-u, ali se odugovlačilo. Sada smo dobili zeleno svetlo i ohrabrenje da će taj posao ove godine biti urađen, međutim, još ne znam kada će radovi početi“, rekla je Klara Kurin, direktorica OŠ „Šamu Mihalj“.
V.d. direktora OŠ „Zdravko Gložanski“ Suzana Đukić je kazala da je u ovoj školi izrađeno mnogo projekata: „Konkurisali smo kod Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu sa 8 projekata, između ostalog za opremanje fiskulturne sale, tu su i projekti za zamenu nameštaja u učionicama, za izgradnju kuhinje i trpezarije u Radičeviću, za renoviranje tavanskog prostora u centralnoj zgradi u Bečeju... Još nismo dobili povratnu informaciju, rečeno nam je da se čeka rebalans pokrajinskog budžeta. Pratimo i druge konkurse“.
Direktor OŠ „Šamu Mihalj“ u Bačkom Petrovom Selu Ferenc Beretka je rekao da i ova škola ima nekoliko pripremljenih projekata: „Treba pripremiti mnogo projekata dok jedan prođe, malo imamo pomoći u lobiranju i, nažalost, naši projekti retko prolaze. Spremljeni projekti su u vezi dogradnje i izgradnje, jer imamo veliku potrebu za dogradnjom fiskulturne sale. Naime, nemamo odgovarajuće svlačionice, prostor koji se koristi za to je skučen, a nema ni elementarnih uslova, sanitarnog čvora, umivaonika, o tuševima da ne pričamo. Sala za fizičko vaspitanje je takođe mala. Raspolažemo s glavnim projektom za proširenje fiskulturne sale i dogradnju svlačionica i to smo letos prosledili na konkurs Ministarstva prosvete. Već 6-7 godina ažuriramo cene i obnavljamo prijavu za konkurs i kod pokrajinskog sekretarijata za obnavljanje fasade. Sa fasade stare škole otpada malter, izuzetno je opasno po bezbednost dece i prolaznika, međutim, još uvek nismo uspeli da dobijemo sredstva za to“.

LJ.M.

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija