Pomoć izbeglim, raseljenim i prognanim licima: Konkurs za otkup seoskih domaćinstava

  05 novembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Izbegla lica koja žive u Vojvodini moći će pod povoljnim uslovima da otkupe seoske kuće sa okućnicama u 13 ovdašnjih opština.

Vlada Vojvodine je odobrila Fondu za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima 57,8 miliona dinara za stambeno zbrinjavanje, koje podrazumeva kupovinu 60 kuća u vojvođanskim mestima, kao i nabavku građevinskog materijala za izgradnju novih i adaptaciju neuslovnih objekata u vlasništvu izbeglih lica.
Na ovaj način bi trebalo da bude zbrinuto 120 izbegličkih porodica u 19 vojvođanskih opština. Fond ima na raspolaganju 40 miliona dinara za kupovinu seoskih domaćinstava, dok je 17,8 miliona obezbeđeno za građevinski materijal. Konkurs je otvoren prošle nedelje i trajaće do 30. novembra.
Onima koji prođu na konkursu, Fond će dati najviše 6.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za otkup kuća sa okućnicom, a polovina te sume bi trebalo da se vrati u periodu od deset godina, dok su preostala novčana sredstva bespovratna.
Na ovu vrstu pomoći mogu računati svi koji imaju status izbeglih, prognanih i raseljenih lica sa boravištem, odnosno prebivalištem na teritoriji Vojvodine do 21. decembra 2006. godine, kada je i osnovan Fond, bilo da su smešteni u kolektivnim centrima ili su podstanari.
Javni poziv raspisan je za izbegla lica sa prebivalištem, odnosno boravištem u opštinama Bečej, Bačka Palanka, Vrbas, Vršac, Žabalj, Žitište, Zrenjanin, Inđija, Kikinda, Kula, Ruma Srbobran i Titel.
Konkurs za pružanje pomoći u građevinskom materijalu namenjen je ljudima koji su započeli gradnju stambenog objekta: najveći iznos koji se može dobiti je 5.000 evra, pedeset posto su bespovratna sredstva, a na ovom konkursu mogu učestvovati izbegla, raseljena i prognana lica iz opština Apatin, Vrbas, Odžaci, Sremska Mitrovica i Temerin.
Izbegla lica, vlasnici neuslovnih kuća, za sanaciju, uređenje enterijera i dogradnju sprata će dobiti bespovratna sredstva u iznosu od 1.500 evra. Ovaj poziv važi za izbegla lica sa teritorija opština Bački Petrovac, Bečej, Žabalj, Kikinda, Ruma i Sombor.

M.S.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija