Narodna biblioteka: Uskoro nove knjige

  12 novembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Narodna biblioteka u Bečeju će do kraja meseca biti bogatija za oko 700 knjiga na srpskom jeziku, jer je lokalna samouprava obezbedila 500.000 dinara za nabavku novih knjiga na srpskom i mađarskom jeziku.

Prema rečima v.d. direktora Narodne biblioteke Eržebet Kinke, 250.000 dinara je potrošeno za knjige na mađarskom jeziku koje su kupljene u Mađarskoj i već su na raspolaganju čitaocima, a 250.000 dinara je namenjeno za knjige na srpskom jeziku, koje su odabrane na nedavno završenom Sajmu knjiga u Beogradu i od 20. novembra bi trebale da budu dostupne ljubiteljima pisane reči.
„Opština nam je obezbedila i prevoz za odlazak na Sajam knjiga u Beograd. Kupljeni su najaktuelniji naslovi za decu i za odrasle od raznih izdavača, najviše od izdavačkih kuća ’Laguna’, ’Alnari’, ’Mono i Manjana’, ’Beli put’, ’Kreativni centar’. Kupljeno je 673 knjige koje će biti raspoređene u svim ograncima Narodne biblioteke. Mislim da je veoma važno biti prisutan na sajmovima knjiga, jer je to prilika da se vidi šta je novo na tržištu izdavaštva i da se ostvari kontakt sa izdavačima kako bismo mogli da naručimo još neke knjige ili da dogovorimo organizovanje književnih susreta, prikaza i prodaju njihovih knjiga. Sa predstavnicima izdavačke kuće ’Nolit’ i ’Laguna’ smo već napravili dogovor o književnim susretima i prezentacijama knjiga, a sada smo uspostavili kontakt i sa ’Kreativnim centrom’ za promociju dečjih knjiga, tako da se nadam da će uskoro i oni biti naši gosti“, rekla je Kinka.

Kasni sanacija podruma

Za sanaciju podruma u zgradi Narodne biblioteke javna nabavka je bila raspisana još 2006. godine, a kako do sada radovi nisu realizovani zbog visokih podzemnih voda, ukazala se potreba za usklađivanjem cena sa trenutnim uslovima na tržištu. Zbog toga je početkom septembra upućen zahtev Fondu za kapitalna ulaganja za davanje saglasnosti za raspisivanje nove javne nabavke male vrednosti, međutim, povratnih informacija još nema.
„U vezi objavljivanja novog tendera za sredstva za sanaciju podruma još nismo dobili odgovor od nadležnih i mislim da ove godine nećemo uspeti ništa da realizujemo od planiranih radova. Nastavak radova bismo mogli očekivati tek u februaru“, rekla je direktorica biblioteke.

Ona je navela i neke od naslova koji bi uskoro trebali da se nađu u knjižnom fondu biblioteke: „Otrovani Balkan“ od Petra Zeca, „Poslednji dani“ od Anite Dajamant, „Izuzetna stvorenja“ od Trejsi Ševalije, „Istočno od sunca“ od Džulije Gregson, „Ringišpil“ od Jelene Bačić Alimpić, „Dama iz Monaka“ i „Ljubav u Tunisu“ od Isidore Bjelice…
Što se tiče knjiga za decu, tu su „Sunčanje na mesečini“ i „Ujdurme i zvrčke iz antičke Grčke“ od Ljubivoja Ršumovića, „Večeras na Titaniku“ od Meri Poup Ozborn, „Tinejdžer u izgnanstvu“ i „Tinejdžer u ropstvu“ od C.D. Pejn i druge.

LJ.M.

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija