Narodna biblioteka u Bečeju: Jabuka gori

  18 februar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prošlog petka u prostorijama Narodne biblioteke u Bečeju, povodom Dana zaljubljenih, priređeno je muzičko poetsko veče u organizaciji biblioteke i lokalne samouprave.

Predstavljena je knjiga poezije „Jabuka gori“ Miloša Galetina, koji je recitovao svoje stihove, a posebnu draž prijatnoj romantičnoj atmosferi su dali njegovi stihovi pretočeni u kompozicije u izvođenju kantautora Nemanje i Svetozara Nešića, članova grupe „Mali princ“ iz Novog Sada.
Nakon uvodnog dela u kojem je bilo reči o legendi i istorijatu Dana svetog Valentina, ali i Dana svetog Trifuna koji su pripremili zaposleni u biblioteci, o knjizi i poeziji Miloša Galetina govorio je recenzent knjige i pesnik Miroslav Aleksić iz Vrbasa.
„Zapravo, ne znam da li je ikad iko na srpskom jeziku pevao tako samosvojno, izvan magistralnih poetskih tokova, a bio toliko nezainteresovan da ih ospori bilo kakvim angažmanom“, rekao je između ostalog Aleksić o pesničkom stvralaštvu Galetina i dodao:
„Nakon dve mornarske knjige, ’Mornara’ i ’Delfina’, on se usidrio. Pojavila se jedna kopnena knjiga koja se zove ’Jabuka gori’ i nimalo slučajno jabuka, zato što je jabuka višeznačan simbol u istoriji književnosti i uopšte u istoriji simbola i ona kao takva svetli, to jest ’gori’ i asocira na ceo jedan svet koji je Milošu veoma blizak.“
Pored poklonjenih stihova, odrecitovanih i otpevanih pred odabranim brojem ljubitelja poezije, Galetin je prisutnima podelio i svoju novu knjigu s posvetom.
S obzirom na to da je književno veče bilo posvećeno i Svetom Trifunu - zaštitniku vinogradara, vina, ljubavi i pesništva, u nastavku programa u holu biblioteke upriličena je prezentacija „napitka sreće“, odnosno vina jedne vinarije iz Čuruga.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija