Odštampajte ovu stranicu

Pravilnik o projektnom finansiranju medijskih sadržaja

  07 novembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Najavljeni Pravilnik o projektnom finansiranju, kao prateći podzakonski akt Zakona o javnom informisanju, treba da stupi na snagu 13. novembra.

Prema rečima savetnika u sektoru za informisanje Ministarstva kulture Dejana Stojanovića, ovaj akt će bliže urediti način sufinansiranja projekata, odnosno definisati javni interes i kriterijume vrednovanja projekata. Ako projekat bude odbijen, komisija koju će činiti stručnjaci iz oblasti medija, moraće da obrazloži zašto odbija projekat. Mediji koji budu aplicirali za sredstva imaće pravo učešća na konkursima i van svog poslovnog sedišta ukoliko se prate na drugim područjima, a komisija mora da vodi računa o poverenju i njihovoj snazi kod čitalaca, slušalaca i gledalaca. Medijske asocijacije će davati predloge za članove komisija, a ukoliko to ne učine, onda će organi vlasti koji su raspisali konkurs izabrati komisiju. Članovi stranaka neće moći da budu u komisijama, precizirao je Stojanović za Tanjug i
istakao da su lokalne samouprave i do sada imale obavezu da se brinu o medijima, ali je svaka od njih radila na svoj način, pa su novim Zakonom o informisanju ujednačeni uslovi za sve medijske kuće koje se pojavljuju na tržištima u tim sredinama.
Prema njegovim rečima, lokalne samouprave treba rad komisija da učine transparentnim, odnosno da svi zainteresovani prisustvuju i posmatraju njihov rad ne uzimajući učešće u radu i na osnovu toga steknu utisak da li su komisije donele dobre odluke.

B.M.