Skupština Srbije: Usvojene izmene Zakona o javnom beležništvu

  05 novembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Skupština Srbije usvojila je u sredu većinom glasova izmene i dopune zakona o javnim beležnicima i o prometu nepokretnosti, koji predviđaju da od sada i građani i advokati mogu da sastavljaju ugovore o prometu nepokretnosti.

Za izmene Zakona o javnom beležništvu glasao je 161 poslanik, dok je za izmene i dopune Zakona o prometu nepokretnosti glasalo 164 poslanika.Usvojenim zakonskim rešenjima ukida se isključiva nadležnost notara za sklapanje ugovora o nepokretnosti i oni se obavezuju da plaćaju porez na ostvarenu zaradu.Sada ugovor o prometu nepokretnosti mogu da sastavljaju i ugovorne strane u pisanom obliku, ali taj ugovor na kraju mora da overi javni beležnik.

Overa (solemnizacija) vrši se kako bi ugovor dobio karakteristike javne isprave i kako bi mogao da služi kao osnov za upis u javnu knjigu o evidenciji nepokretnosti.
Promenama Zakona o javnim beležnicima, notari su sada dužni da iznos od 30 odsto naplaćene nagrade bez PDV-a uplate na račun propisan za uplatu javnih prihoda u roku od 15 dana od dana naplate, što do sada nije bilo slučaj.
Ta sredstva će ići u budžet, a njihova krajnja namena trebalo bi da bude "pokrivanje rashoda sudova u zemlji i popravljanje materijalnog stanja zaposlenih u sudovima".

Poslanici su izglasali da predloženi zakoni stupe na snagu prvog, a ne osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku, kako bi se "sprečila šteta po građane i druga pravna lica". Skupština nastavlja rad u četvrtak raspravom o izmenama i dopunama zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Beograd, 5. novembra 2014. (Beta)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija