Pokret „Dosta je bilo“ objavio izborni „troškovnik“: Za kampanju oko 40.000 dinara

  16 maj 2016
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Pokret „Dosta je bilo“, kao, uslovno rečeno, iznenađenje na lokalnim izborima, jer je lokalni odbor oformljen dva meseca pre izbora, zadovoljan je rezultatima na bečejskim izborima – osvojio je tri odbornička mandata – tim pre što je u Bečeju ostvario bolje rezultate (oko 7 odsto glasova građana) nego pokrajinska i republička lista te civilne organizacije, saopštili su 13. maja na konferenciji za novinare Svetlana Dinić, Stevan Kosanović i Milan Bokun kojima će 19. maja na konstitutivnoj sednici lokalnog parlamenta biti potvrđeni odbornički mandati.

Upitani zašto su čekali nešto manje od tri nedelje da održe postizbornu konferenciju za novinare, odgovorili su da su prikupljali podatke o finansiranju lokalne kampanje, jer su obećali da će biti transparenti. Za izbornu kampanju, koja se bazirala pre svega na aktivnosti pokreta na društvenoj mreži, ali je održana i tribina i distribuiran izborni materijal građanima, potrošeno je oko 42.000 dinara, a za overu potpisa građana koji su podržali izbornu listu „Dosta je bilo“ plaćeno je oko 20.000 dinara, rekla je Svetlana Dinić i dodala da je novac prikupljen isključivo od članarina i donacija članova i simpatizera.
Predstavnici „Dosta je bilo“ rekli su i da su imali problema prilikom prikupljanja potpisa, ali i da su građani bili u strahu da javno podrže pokret, jer je bilo pritisaka na njih, međutim, nisu mogli da odgovore na pitanja novinara o tome ko je, eventualno, vršio pritisak na građane.
Odbornici pokreta „Dosta je bilo“ rekli su da će pristati da razgovaraju sa predstavnicima svih izbornih lista u Bečeju, ali su odbili mogućnost eventualne koalicije sa SNS-om. Biće konstruktivna opozicija u lokalnom parlamentu, ali nije isključena mogućnost da će glasati za dobre predloge vladajuće koalicije. Od predizbornog programa neće odustati, insistiraće na transparentnosti rada lokalne administracije (objavljivanje ugovora, odluka, tokova novca na zvaničnom sajtu opštine itd) i na uštedama. Upitani, šta će biti njihov prvi konstruktivni predlog na nekoj od sednica Skupštine opštine, Milan Bokun je odgovorio da će to da bude ukidanje Direkcije za izgradnju, podsetivši da je istu stvar i lokalna vlast najavila do kraja godine, međutim, „Dosta je bilo“ će da predloži da se to javno preduzeće ranije ukine, jer bi se tako štedeo novac u opštinskom budžetu.
Na pitanje da li će odbornici pokreta da predlože i ukidanje odborničkih naknada u Skupštini opštine – za sada je odbornička apanaža 12.000 dinara, ili nešto manje, ako odbornici ne prisustvuju svim sednicama – jer su akteri na lokalnoj političkoj sceni isticali da je „čast“ predstavljati građane, Bokun nije precizno odgovorio, ali je rekao da će odbornici pokreta deo svojih odborničkih plata sigurno da doniraju nekoj lokalnoj ustanovi.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija