Na sednici Skupštine opštine: Usvojen rebalans starog budžeta, a novog budžeta nema

  25 decembar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Skupština opštine je 23. decembra, umesto da, već s kašnjenjem, usvoji opštinski budžet za 2016. godinu, usvojila peti po redu rebalans lokalne kase za ovu godinu.

Na sednici, koja je trajala ukupno 60 minuta i na kojoj je usvojeno 18 tačaka dnevnog reda – dnevni red je dopunjen četvrtom po redu izmenom programa poslovanja JP Direkcija za izgradnju za 2015. godinu – nije bilo oštre rasprave između vlasti i opozicije čak ni u vezi sa rebalansom budžeta i Planom generalne regulacije naselja Bečej.
Što se poslednjeg ovogodišnjeg rebalansa budžeta tiče, planirani prihodi, kao i rashodi lokalne kase su 1.580.086.000 dinara, te je opštinski novčanik za 6,9 miliona dinara „deblji“, nego što je prethodnim rebalansom planiran.
O rebalansu budžeta govorili su samo opozicioni odbornik Budislav Medurić (DS) i predstavnici vlasti, odbornik Dušan Jovanović (LSV, a ujedno i šef odborničke grupe SPO, koji je koalicioni partner vladajuće SNS) i predsednik opštine Vuk Radojević.
Medurić je konstatovao da je pet rebalansa opštinskog budžeta u toku jedne godine zaista mnogo i da to ukazuje na loše planiranje budžeta. Odbornik se zapitao i kako će budžetski korisnici u svojim programima rada da „isprate“ promene koje nastaju nakon usvajanja rebalansa.
Jovanović je istakao da je ispravno da se menja budžet ukoliko se ukaže potreba za tim, a Radojević je rekao da je redosled koraka obrnut od toga što je Medurić rekao, naime, budžetski korisnici su imali potrebu za dodatnim novcem, a tu potrebu je rebalansom pratila i uvažila lokalna samouprava.
Rebalansom je obezbeđeno dodatnih 706.000 dinara za socijalnu i dečju zaštitu, 600.000 dinara za novčane penale i kazne sudova, pre svega zbog kazni zbog ujeda pasa – do kraja godine će za novčane penale i kazne biti potrošeno 3,3 miliona dinara, a to je dovoljan razlog da ova lokalna vlast, kao i sve prethodne, ozbiljno razmišlja o uklanjanju napuštenih pasa sa ulica.
Odustalo se od otkupa nekretnina za realizaciju plana detaljne regulacije banje u Bečeju (10 miliona dinara), ali je tekuća budžetska rezerva uvećana za 6,3 miliona dinara (sada je 8,7 miliona).
Za zaštitu životne sredine – zamena rasvetnih tela i energetska efikasnost u školi „Sever Đurkić“ – obezbeđeno je dodatnih 2 miliona dinara, za osnovno obrazovanje obezbeđeno je 997.000 dinara više i to za škole „Šamu Mihalj“ u Bečeju i Bačkom Petrovom Selu, „Sever Đurkić“, „Zdravko Gložanski“, „Petefi Šandor“ i „Svetozar Marković“ u Bačkom Gradištu.
Za srednje obrazovanje povećanje iznosi 1,7 miliona dinara i raspoređeno je školama Gimnazija, Tehnička škola i Ekonomsko-trgovinska škola.
Za razvoj sporta i omladine uvećanje u budžetu je 6,4 miliona dinara, najvećim delom iz sopstvenih sredstava sportskog centra (5,3 miliona).
Iznos predviđen za funkcionisanje lokalne samouprave povećan je za 5 miliona dinara.
Bečejska odbornička većina, osim rebalansa opštinskog budžeta, usvojila je i Plan generalne regulacije naselja Bečej. U vezi plana, koji se po rečima predsednika opštine, pravio od 2008. godine do danas, dakle veoma dugo, odbornik Peter Knezi (GG „Za Bečej“ – Mađarski pokret) zatražio je objašnjenja u vezi s eventualnim menjanjem planova detaljne regulacije zbog Generalnog plana. Predstavnica izrađivača Plana, Zavoda za urbanizam Vojvodine, Vesna Prosenica je objasnila da se u konkretnom slučaju radi o banjskom kompleksu za koji već postoji detaljni plan regulacije, a nadležna komisija je tražila da se detaljni plan ucrta u Generalni, što po propisima nije potrebno.
Trenutni zaključak je da neće biti potrebe da se već postojeći detaljni plan budućeg banjskog kompleksa menja zbog Generalnog plana.
Usvojene su, zatim, odluke o izmenama i dopunama statuta opštine i o izmenama i dopunama odluke o merama zaštite poljoprivrednog zemljišta i organizovanju poljočuvarske službe. S tim u vezi uvažena je sugestija tehničke prirode odbornika Petera Knezija kako bi se na jednostavniji način mogle isplatiti zaostale zarade radnicima firme Link FTO (poljočuvarska služba). Izmenama odluke o merama zaštite poljoprivrednog zemljišta i organizovanju poljočuvarske službe obezbeđeno je kontinuirano finansiranje ove službe iz novca od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta.
Predstoji da se zaključi poseban ugovor sa firmom Link FTO u cilju regulisanja odnosa u vezi angažovanja te firme za usluge obavljanja poljočuvarske službe (cene, period obavljanja). Podsetimo da je u prethodnom, 4. rebalansu opštinskog budžeta predviđeno 15 miliona dinara za poljočuvarsku službu.
Odbornici su dali saglasnost na izmene finansijskih planova Saveza sportova opštine, Narodne biblioteke i Ustanove za sportsku i kulturnu aktivnost omladine „Đorđe Predin Badža“.
Na sednici je za direktora Doma zdravlja imenovana sadašnja vršiteljka dužnosti direktora Kosana Nešić.
Razrešen je, zatim, prethodni i imenovan novi član Upravnog odbora Gradskog pozorišta – na mesto Zorana Ljubojeva imenovana je Dragica Skakić, oboje su predlog SPO-a – razrešen je stari i imenovan novi član opštinske izborne komisije – umesto Olge Grujić članica komisije je Snežana Radovanov, obe su predlog LDP-a – i razrešeni stari i imenovani novi članovi u nekoliko školskih odbora. 

Bez javne rasprave o novom budžetu

Uprkos tome što je, po propisima, lokalni parlament trebao da usvoji budžet za narednu godinu do 20. decembra, te da odluku o budžetu do 25. decembra uputi nadležnom ministru, to se nije desilo.
Kašnjenje u donošenju budžeta je navika bečejske vlasti, jer je, recimo, i prošle godine budžet donet 30. decembra.
Prema najavi predsednika Skupštine opštine Nenada Tomaševića, lokalna kasa za 2016. godinu treba da bude usvojena na sednici bečejskog parlamenta 29. decembra. Ove godine verovatno neće biti održana javna rasprava o predlogu budžeta, na kojoj bi građani mogli da sugerišu lokalnoj vlasti šta bi, eventualno, mogla da promeni u najvažnijem dokumentu lokalne samouprave.

Novi odbornik SVM-a

Na sednici bečejskog parlamenta sa izborne liste Saveza vojvođanskih Mađara, zbog smrti odbornice Veronike Kasaš (izabrana sa liste SVM-a, a potom se učlanila u GG „Za Bečej“), dodeljen je mandat novom odborniku Andrašu Serdi, koji će, kako saznajemo, biti član odborničke grupe stranke na čijoj je listi nastupio na izborima.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija