Novosti u Narodnoj biblioteci: Besplatne članske karte i istraživanje o životu Jevreja

  04 septembar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Osim novih naslova u Narodnoj biblioteci u Bečeju ljubitelje pisane reči od jeseni očekuje i niz interesantnih programa i pogodnosti.

Planirano je da od septembra počne besplatan upis u biblioteku prvaka iz osnovnih i srednjih škola, kao i dodela besplatnih članskih karata za decu iz socijalno ugroženih porodica. U septembru bi trebalo da u saradnji sa Dečjim dispanzerom startuju i edukativne radionice za trudnice i porodilje.
Narodna biblioteka je uspela da obezbedi i novac na konkursima resornog ministarstva i sekretarijata.
Za projekat afirmacije čitalaštva među decom i mladima „Biblio igre“, koji je u toku, a takmičenje učenika se očekuje na jesen, Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo je 184.584 dinara. Isto ministarstvo je za projekat istraživanja o životu Jevreja u Bečeju opredelilo 128.500 dinara, dok je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje sa 100.000 dinara podržao projekat „Mladi zavičajci tragovima naših sugrađana stradalih u vihoru Drugog svetskog rata“. Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje odobrio je i 90.000 dinara za opremanje „Biblio kutka“ u ograncima biblioteke u naseljenim mestima opštine, sa 65.000 dinara finansira obeležavanje Dana mađarske narodne bajke u okviru kojeg će se 30. septembra u biblioteci održati takmičenje u prepričavanju bajki, a sa 100.000 dinara sufinansira izdavanje časopisa za književnost i umetnost „Tisa“.
Direktorica biblioteke Izabela Šormaz je podsetila da je početkom marta oformljen Klub zavičajaca koji okuplja više od 20 članova, od kojih je desetak aktivnih, ali je istakla da se taj broj povećava. „Klub zavičajaca je povezan sa pomenuta dva projekta koji se odnose na istraživanja o životu jevrejske zajednice u Bečeju, i u njegovom radu imamo tri ciklusa. U prvoj fazi smo imali osnivačke aktivnosti, zatim smo u saradnji sa Istorijskim arhivom u Bečeju prikupljali dokumentaciju i uspostavili smo saradnju sa Jevrejskom zajednicom u Novom Sadu koja nam je omogućila korišćenje celokupnog bibliotečkog materijala kojim ona raspolaže, a uspeli smo da stupimo i u kontakt sa jednom našom sugrađankom koja je živela sa Jevrejima i koja nam je pružila mnoštvo informacija. Taj istraživački materijal će u narednom periodu biti predstavljen javnosti. Pored toga pripremamo i video materijal, trenutno smo u fazi pisanja scenarija za film koji će takođe biti iz tri celine, početak snimanja je planiran za oktobar i trajaće do 15. novembra, a premijerno prikazivanje filma, koji će biti naš treći dokumentarni film, očekujemo na svečanosti povodom dana biblioteke 17. decembra“, kazala je Šormaz.
Za kupovinu 1.226 novih knjiga, koje od septembra treba da budu dostupne čitaocima, resorno ministarstvo odobrilo je 596.522 dinara, a pokrajinski sekretarijat je za nabavku knjiga opredelio 102.100 dinara. Direktorica biblioteke je rekla da je i dalje aktuelan problem nabavke knjiga na mađarskom jeziku.
„Osnivač biblioteke, lokalna samouprava je u skladu sa zakonom trebala da odobri tri miliona dinara, međutim, ništa od toga još nije odobreno, tako da isključivo građanskim donacijama i sopstvenim sredstvima od prihoda od članarina nabavljamo nove naslove na mađarskom jeziku. Biblioteka će lokalnoj samoupravi uputiti zahtev za rebalans sredstava, kako bismo na predstojećem Sajmu knjiga mogli da obezbedimo nabavku i naslova na mađarskom jeziku“, izjavila je Šormaz i dodala da je urađen i novi statut biblioteke, te da očekuje da će taj akt biti usvojen na nekom od jesenjih zasedanja lokalnog parlamenta.

Duga sanacija podrumskih prostorija

Prema rečima direktorice Narodne biblioteke Izabele Šormaz, naknadna sanacija pre nekoliko godina adaptiranih podrumskih prostorija biblioteke koju je naložio Zavod za zaštitu spomenika kulture, bila je završena početkom leta, međutim, nedavno je došlo do kvara na električnim instalacijama u podrumu, a to je zahtevalo ponovno obijanje zidova kako bi se lociralo mesto kvara. Šormaz je rekla da očekuje da taj posao bude završen do početka septembra, a potom Zavod za zaštitu spomenika kulture treba da izda nalog biblioteci za dalje postupanje.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija