Pokrajinski sekretar Zoran Radoman: Budžet Vojvodine je „uskraćen“ za 40 milijardi dinara ove godine

  27 avgust 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman održao je u sredu konferenciju za novinare, nakon sednice Pokrajinske vlade na kojoj je usvojena Informacija o problemima vezanim za ostvarenje prihoda budžeta AP Vojvodine u 2015. godini.

Resorni sekretar je u Pokrajinskoj vladi, informisao predstavnike medija da je na sednici donet zaključak o upućivanju zahteva Vladi Republike Srbije da, usled smanjenog obima prihoda budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine iz sredstava utvrđenih Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2015, Ministarstvo finansija odobri sredstva u iznosu od 4,4 milijardi dinara na ime transfera Autonomnoj pokrajini Vojvodini za izvršavanje obaveza.

„Ovakav zahtev je u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu i mi imamo potrebu da se obratimo zbog toga što će u budžetu AP Vojvodine u navedenom obimu nedostajati finansijska sredstva u odnosu na planirani budžet, koji je Skupština AP Vojvodine donela. Mislim da smo u ovakvoj situaciji, pre svega, zbog nedonošenja Zakona o finansiranju AP Vojvodine. Usled nedostatka tog zakona, naša Pokrajina se finansira na bazi Zakona o budžetskom sistemu i zakona o budžetu na godišnjem nivou,“ istakao je pokrajinski sekretar Zoran Radoman.

Resorni sekretar je podsetio da je 2012. godine donet Zakon o izmenama i dopunama Zakona u budžetskom sistemu, kojim je osnovica za onih sedam odsto iz Ustava Republike Srbije, smanjena sa ukupnih prihoda i primanja budžeta na „poreske prihode“. Zoran Radoman istakao je da konkretno u 2015. godine ovo znači da je u budžetu AP Vojvodine po tom osnovu manje 11 milijardi dinara.

„ U 2015. godini ukupni prihodi i primanja budžeta Republike Srbije su 924 milijarde dinara, a poreski prihodi su 764 milijarde dinara. To znači da je ovim zakonskim rešenjem umanjena osnovica za obračun pokrajinskog budžeta, a dalje to znači da je u 2015. godini, kada se primeni sedam posto na 160 milijardi dinara, obim pokrajinskog budžeta umanjen za 11 milijardi dinara. Pokrajinska vlada je 2012. godine uputila i zahtev za ocenu ustavnosti ove odredbe, a Ustavni sud nije do sada dao odgovor na ovo pitanje. Pored toga, Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2015. godinu za AP Vojvodinu je predviđeno 29 milijardi dinara transfernih sredstava kojim Republika izmiruje svoje obaveze prema opštinama i gradovima i prema sistemu osnovnog i srednjeg obrazovanja u Vojvodini. Kada tome dodamo onih 11 milijardi dinara, budžet Vojvodine je „uskraćen“ za 40 milijardi dinara ove godine“, saopštio je Zoran Radoman.

Istovremeno, pokrajinski sekretar je istakao da su Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2015. godinu prihodi od poreza na zarade i dobit preduzeća planirani u iznosu od 14,8 milijardi dinara i to od poreza na zarade - 4,8 milijardi dinara, a od dobiti - 10 milijardi dinara.

B.M. (Izvor: APV)

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija