Juče je zasedao opštinski parlament: Rebalans budžeta i odluka o godišnjim nagradama

  26 jun 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na jučerašnjoj (25. jun) 37. sednici Skupštine opštine Bečej lokalni odbornici su većinom glasova, za svega dva časa, usvojili sve tačke dnevnog reda, bez mnogo rasprave i bez učešća opozicije. Pre početka sednice odbornicima je saopšteno da je Slobodan Zlokolica dao ostavku na mesto šefa odborničke grupe Demokratske stranke i da ga do izbora novog menja odbornik Budislav Medurić. Zasedanju lokalnog parlamenta od šest odbornika opozicione DS prisustvovao je samo novi član odborničke grupe Zoltan Rabockai.

Iako su pred poslanicima bile važne odluke kao što je usvajanje izveštaja o izvršenju opštinskog budžeta i završnog računa budžeta za 2014. godinu, a nakon toga i drugi po redu rebalans budžeta za 2015. godinu, niko iz vladajuće garniture o ovim finansijskim dokumentima nije govorio, osim što su se odbornici izjasnili da se ove tačke razmatraju bez mišljenja Saveta za budžet i finansije, koji, kako je rečeno, mišljenje nije doneo jer na sednici nije bilo kvoruma.
Dnevni red Skupštine opštine je dopunjen i donet je Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine u 2015. godini, koji su odbornici usvojili kao prvu tačku, a pre izglasavanja rebalansa opštinskog budžeta na zahtev Opštinskog veća predsednik Skupštine opštine Nenad Tomašević odredio je pauzu tokom koje su članovi Veća podneli usmene amandmane radi usaglašavanja programa sa odlukom o budžetu za 2015. godinu.
U vezi drugog rebalansa u raspravi je učestvovao samo odbornik GG „Za Bečej“ Peter Knezi, koji je pitao zašto ni ovim rebalansom nisu predviđena sredstva za regresiranje boravka dece u predškolskoj ustanovi, kada je predsednik opštine na sednici bečejskog parlamenta krajem prošle godine rekao da će ona biti obezbeđena u prvom rebalansu opštinskog budžeta za 2015. godinu, što se nije desilo.


„Prethodna sednica lokalnog parlamenta je bila 8. maja i tada smo dobili obećanje od izvršne vlasti da će sredstva za regresiranje boravka dece u vrtiću biti obezbeđena sledeći put, a to je danas, 25. juna. To nije urađeno i želeo bih da dobijem odgovor iz kojih razloga. Sedam dana nakon te sednice, 15. maja, upis dece u vrtić je bio završen. Sada dečji vrtić naknadno pravi statistiku koliko ima prijavljenih kao treće i četvrto dete, a sada je već jasno da će u vrtiću biti manje odeljenja, ne samo zbog regresiranja, nego što se i inače broj dece smanjuje, a ovaj doprinos lokalne samouprave bi bio pozitivan i u smislu pomoći roditeljima ali i zaposlenima u vrtiću koji će ostati bez posla jer je kapacitet smanjen, odnosno nema dece. Od tada se pojavio još jedan problem, to je obezbeđenje sredstava za narodnu kuhinju u Gerontološkom centru. Još krajem prošle godine sam upozorio da neće biti dovoljno sredstava za narodnu kuhinju jer je u budžetu za ovu godinu taj iznos prepolovljen i od 1. juna Narodna kuhinja više ne radi. Direktor centra je rekao da će ona nastaviti sa radom od oktobra meseca, ali ako se ne obezbede sredstva to neće biti moguće. U pitanju je oko 450 obroka dnevno, ti obroci su se obezbeđivali od 2009. godine i mislim da bi bilo dobro da se to nastavi, a za to bi trebalo da se obezbedi oko 4-4,5 miliona dinara“, rekao je Knezi i pitao šta je sa sredstvima za mesne zajednice namenjenih za čišćenje objekata, kao i kakva sudbina čeka opštinsku firmu Link FTO.

Odluku o drugom rebalansu opštinskog budžeta podržao je 21 odbornik.
Bečejski poslanici su usvojili i odluku o dodeli zvanja počasnog građanina Mihajlu Ševiću i o dodeli godišnjih nagrada opštine Bečej u 2015. godini Laslu Galiku, Draganu Kneževu, „MGM plamen company“, Čabi Silađiju, Slobodanu Preradoviću, Krugu kulture „Dr Kiš Imre“ i Đijanti Lovaš, ali i predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o ustanovljavanju godišnje nagrade i dodeli zvanja počasnog građanina opštine, koja predviđa da se prilikom naredne dodele zvanja počasnog građanina, kao posebna kategorija uvrsti i dodeljivanje posthumne titule.
Na sednici Skupštine opštine odbornici su doneli i odluke o pribavljanju i raspolaganju stvarima u javnoj svojini opštine, o Planu detaljne regulacije za rekonstrukciju i izgradnju dalekovoda DV 110 kv broj 142/1 Srbobran Bečej, o platama i ostalim primanjima izabranih, imenovanih, postavljenih i zaposlenih lica u organima opštine, o izmenama i dopunama odluke o Opštinskoj upravi, o izmenama i dopunama odluke o obrazovanju Štaba za vanredne situacije, a zatim usvojili izveštaje o poslovanju Ustanove za sportsku i kulturnu aktivnost omladine Bečej „Đorđe Predin Badža“, Gradskog pozorišta, Narodne biblioteke, Gradskog muzeja, Predškolske ustanove „Labud Pejović“ i Turističke organizacije opštine za 2014. godinu. Nakon toga, većinom glasova data je saglasnost na prvu izmenu finansijskog plana Link FTO, Ustanove za sportsku i kulturnu aktivnost omladine Bečej „Đorđe Predin Badža“, Predškolske ustanove „Labud Pejović“, Narodne biblioteke, Gradskog muzeja, Gradskog pozorišta, Turističke organizacije i Centra za socijalni rad za 2015. godinu.
Na sednici su usvojena razrešenja i imenovanja članova u školskom odboru Tehničke škole, u Upravnom odboru Gradskog pozorišta, u nadzornim odborima Gradskog pozorišta, Gradskog muzeja, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, Ustanove za sportsku i kulturnu aktivnost omladine Bečej „Đorđe Predin Badža“. U vezi ove tačke reagovao je odbornik Peter Knezi koji je tražio suštinsko obrazloženje zašto se pojedini članovi menjaju, jer, kako je rekao, ovaj čin može da protumači samo „da se radi bez razloga ili kao volja kadrovske komisije“.
Na kraju zasedanja, lokalni odbornici su konstatovali prestanak funkcije člana Izborne komisije opštine i razrešili i imenovali člana Saveta za budžet i finansije.
U delu sednice predviđenim za odbornička pitanja, GG „Za Bečej“ tražila je informacije o rekonstrukciji zadužbine Bogdana Dunđerskog i o tome kada će ona biti završena, kao i u kojoj su fazi pripreme za rekonstrukciju gradskog trga i šta je sa projektom izgradnje pristaništa na Tisi koji treba da se radi u saradnji sa Čongradom.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija