Izmenama zakona: Vakcinisanje i bez pisanog pristanka roditelja

  03 april 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i usklađivanjem Zakona o pravu pacijenata sa tim zakonom sva deca će morati da prime obavezne vakcine, osim kada to iz medicinskih razloga nije moguće, a za vakcinisanje neće biti potreban pisani pristanak roditelja.

Državni sekretar za zdravstvo Berislav Vekić izjavio je u petak na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu da postoji kolizija Zakona o zaštiti prava pacijenata i Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i da je u toku izrada novog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
"Ne smemo da budemo taoci neznanja i određenih predrasuda. Struka treba da bude vodilja u rešavanju svih naših zdravstvenih problema", kazao je on, i istakao da je neophodno razjasniti sve nejasnoće kroz izmene zakona za koji nije mogao da precizira da li će se naći u skupštinskoj proceduri pre ili posle letnje pauze.
Vekić je ukazao da je situacija u oblasti imunizacije bila alarmantna i da je u prethodnih godinu-dve odziv na vakcinaciju dece bio mali, navodeći kao primer obuhvat vakcinacije MMR vakcinom koji iznosi 85,8 odsto, odnosno 89,2 odsto koliko je procenat revakcinisanih.
"To je najniži obuhvat ovom vakcinom od 2000. godine", rekao je on i dodao da je nizak i procenat vakcinacije dece protiv hepatita B i da iznosi 78,8 odsto.
Vekić je kazao da dobri rezultati vakcinacije podrazumevaju obuhvat od 95 do 97 odsto u populaciji.

Predsednica skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Slavica Đukić Dejanović podsetila je da je raniji zaključak Odbora da vakcinacija zahteva sveobuhvatan pristup države i društva i zakonsko uređenje ove materije u smislu usklađivanja člana Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i člana Zakona o zaštiti prava pacijenata.

"U tom smislu Odbor je odlučio i Ministarstvu zdravlja predložio da sprovođenje obavezne vakcinacije nije potreban pisani pristanak pacijenata, odnosno zakonskog zastupnika deteta. Odbor je predložio da se samo iz medicinskih razloga i na predlog nadležnog lekara omoguće odlaganja ili isključi obavezna vakcinacija", ukazala je Đukić Dejanović.

Beograd, 3. aprila 2015. (Beta)

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija