Promocija časopisa „Tisa“: Ravnodušnost umesto ponosa

  13 februar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Narodnoj biblioteci u Bečeju predstavljen je novi dvobroj časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Tisa“. O časopisu i autorima čiji su radovi zastupljeni u izdanju leto/ jesen 2014. godine govorio je odgovorni urednik Svetislav Travica, napominjući da je u uvodnom delu objavljena, kako je rekao, izuzetna pesma o Tisi Miloša Galetina iz Novog Bečeja, uz preporuku da se obavezno pročita, a sa istom preporukom, između ostalih, skrenuo je pažnju auditorijuma i na pesme Bojana Savića Ostojića.

Na skupu je pomenuto da je časopis pokrenut uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i opštine Bečej, ali da u poslednje vreme izostaje finansijska podrška lokalne samouprave.
„Dugo sam mislio da je najveći problem finansiranje, ali vidim da tu ima još nečeg i teže mi pada ta ravnodušnost i neka vrsta ignorantskog odnosa prema ovom časopisu. Ne bi mi smetalo da nam se kaže ’ne možemo da podržimo to, nema se para’, ali bar da kažu ’istrajte, pokušajte, bićemo uz vas, pokušaćemo da nađemo neke mogućnosti’…Ali ne, potpuna je ravnodušnost, kao da ne postojimo, kao da smo mi pastorčad ovog grada. Mislim da bi grad trebao da se ponosi ovim časopisom i uveren sam da je ovo jedini proizvod u ovom gradu, možda grešim, ali taj je greh na moju dušu, koji, kad izađe iz štampe odmah ima promociju u Beogradu. A promoviše se zato što ima kvalitet, zato što ima težinu, zato što nešto znači, zato što predstavlja i jeste doprinos kulturi, ma koliko je ona sad u kritičnim trenucima. Ovo apsolutno nije provincijski časopis, ali on izlazi u ovom gradu i ovaj grad bi trebao da bude ponosan na to što ga on u širim okvirima kulture i književnosti predstavlja u ovoj zemlji“, rekao je pesnik, aforističar, prevodilac i urednik časopisa Svetislav Travica.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija