Mesec dana nakon „Bečej noću“: Nije saopšteno koliko je novca potrošeno

  28 jul 2022
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Festival „Bečej noću“, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, po oceni organizatora, lokalne samouprave, ove godine je posetilo više od 35.000 ljudi.

Na prethodnom, 2019. godine, bilo je oko 20.000 građana.

Osim bečejske i publike iz Srbije, 17. i 18. juna Bečej je posetio veliki broj ljudi i iz Slovenije, Hrvatske, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, te je zbog – za građane besplatnog – koncerta Zdravka Čolića Bečej postao turistički centar Vojvodine.
U toku dvodnevne manifestacije osim Čolića, nastupili su „Del Arno Band“, „New Level Empire“ iz Budimpešte, „Generation Z“, „Les Filles“, „Skladište 58“, „Fingerbang“, a decu je uveseljavao „Kreativni M kutak“ i više od 70 mališana na sceni kojima su u izvedbi nekoliko pesama pridružili i Tanja Banjanin i Dejan Cukić.

U budžetu predviđeno 6,7 miliona dinara – ne zna se koliko je potrošeno

Festival „Bečej noću“ završen je pre skoro mesec dana, međutim, redakciji Bečejskog mozaika do zaključenja ovog broja novina nije upućen od predstavnika organizatora, lokalne samouprave obećan troškovnik manifestacije, dok su troškovnik prethodne manifestacije, održane 2019. godine, novinari dobili za nepune dve nedelje nakon završetka programa.

Za sada se ne zna cena „Bečej noću“ 2022. godine, za koji je iz opštinskog budžeta najpre obezbeđeno 3 miliona dinara, a nakon rebalansa opštinske kase još 3,7 – ukupno 6,7 miliona dinara, uprkos najavama da će veliki deo novca, kao i prethodnih godina, biti obezbeđen od donacija privrednika.

Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić je desetak dana pre održavanja manifestacije odgovorio na pitanje novinara zašto je planirani iznos u budžetu opštine za „Bečej noću“ i više nego dupliran, ako je rečeno da veći deo potrebnog iznosa biti obezbeđen iz donacija: „I sada mislim da će biti velika većina iz donacija ali, koliko smo videli u prethodnih 10-15 dana sporije nam stižu sredstva iz donacija nego što smo planirali, mada imamo potpisane ugovore, morali smo, kako bismo se obezbedili, da ne bi trpeo ’Bečej noću’, ali je veoma bitno da mi već imamo sva sredstva za izvođače, za Zdravka Čolića i ostale izvođače, iz donacija. Nadam se da će i ostala sredstva koja su privredni subjekti u opštini Bečej sa nama potpisali i dogovorili, biti uplaćena pre manifestacije i onda na taj način nećemo uopšte koristiti ta sredstva koja smo morali, ja bih rekao kao rezervu, da opredelimo Turističkoj organizaciji, u budžetu opštine. Mislim da smo izveštaj o troškovima ’Bečej noću’ dostavljali transparentno vama, novinarima, tako će biti i ovog puta i videćete koliko smo sredstava potrošili sa koje pozicije“.

Cena prethodnog festivala bila je oko 8 i po miliona dinara

Dok se čeka ovogodišnji izveštaj o troškovima „Bečej noću“, možemo da se podsetimo koliko novca je za ovu manifestaciju potrošeno ranijih godina.

Tako je, recimo, za treći po redu dvodnevni festival, 2019. godine, na kom je nastupio i bend „Parni valjak“, potrošeno 8,45 miliona dinara, za nijansu manje nego 2018. godine, 8,54 miliona, ali mnogo više nego za prvi „Bečej noću“ koji je koštao 5,28 miliona dinara.

Troškove „Bečej noću“ i 2019. godine trebalo je da finansiraju donatori.

Po „troškovniku“ „Bečej noću“ koji je 2019. godine upućen medijima iz lokalne samouprave, donacije privrednih subjekata i kompanija iznosile su 7 miliona i 50.000 dinara, navodilo se da su „direktno izvršene obaveze“ od sponzora i donatora bile 900.000 dinara, a iznos odobrenog projekta na konkursu višeg nivoa vlasti bio je 500.000 dinara – ukupno 8,45 miliona dinara. Za potrebe manifestacije je 2019. potrošeno 8,44 miliona dinara. Najviše su koštali bendovi i izvođači, ukupno 4,1 milion, za iznajmljivanje bine i audio-video opreme potrošeno je 1,37 miliona, za troškove marketinga – nije se navodilo kome je to plaćeno – 1,2 miliona, za reprezentaciju (hrana i smeštaj) plaćeno je 501.017 dinara, cena vatrometa i scenskih efekata bila je 550.000 dinara, za opremu za VIP tribine potrošeno je 275.000 dinara, obezbeđenje je koštalo 210.000 dinara, Revija kratkometražnog filma 100.000 dinara, slikarska kolonija 60.414 dinara, a nagrada „Vlada Divljan“ 55.000 dinara…

Što se donatora i sponzora tiče, u toku programa „Bečej noću“ 2019. je na video zidu na bini prikazana pozamašna lista, među kojima su pored bečejskih preduzeća bile i firme „Eko-dez“, „West truck“, „Imperial buildings“ s kojima je lokalna samouprava Bečeja imala intenzivnu poslovnu saradnju.

K.D.F. (Tekst je objavljen 15. jula u 851. broju Bečejskog mozaika, Foto: FB strana Opštine Bečej)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija