Odštampajte ovu stranicu

Energetska sanacija kuća i stanova: Opština raspisala konkurs za izvođače

  08 jun 2022
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Opština Bečej je 7. juna raspisala javni poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije stambenih objekata na teritoriji opštine Bečej.

Predmet konkursa je zamena spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača sa odgovarajućim termičkim svojstvima prema negrejanim prostorijama za stanove i kuće, postavljanje i nabavka materijala za termičku izolaciju zidova, podova i ostalih i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanim prostorijama za porodične kuće, osim krovnog pokrivača, postavljanje i nabavka materijala za termičku izolaciju ispod krovnog pokrivača za porodične kuće, nabavka i instaliranje kotlova na prirodni gas i/ili biomasu, grejača prostora ili zamena postojećeg grejača prostora efikasnijim za porodične kuće i stanove, zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora za porodične kuće i stanove, nabavka i ugradnja toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema (grejač prostora ili kombinovani grejač) za porodične kuće i nabavka i ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode za grejanje sanitarne potrošne tople vode i prateće instalacije grejnog sistema za porodične kuće.

Na konkursu koji je objavljen na zvaničnom sajtu opštine Bečej, mogu da učestvuju privredni subjekti koji obavljaju isporuku i radove na ugradnji materijala, opreme i uređaja ako su registrovani kao privredna društva i preduzetnici najmanje 6 meseci od dana podnošenja prijave, ako nisu u stečaju ili likvidaciji i ukoliko imaju ateste za materijale i proizvode.

Konkurs je otvoren do 22. juna.

Zasad nije raspisan drugi konkurs za privredne subjekte koji bi se odnosio na nabavku i ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe i unapređenje termotehničkog sistema putem ugradnje kalorimetara, cirkulacionih pumpi, termostatskih ventila i delitelja toplote.

Oba predloga konkursa za privredne subjekte poslata su u nadležno ministarstvo, međutim, zasad je dobijena saglasnost za raspisivanje prvog konkursa, a nakon dobijanja saglasnosti biće raspisan i drugi konkurs za privredne subjekte, rečeno je u lokalnoj samoupravi.

Nakon okončanja konkursa za privredne subjekte, treba da budu raspisani konkursi za građane kako bi onima koji će ispunjavati uslove konkursa opština omogućila sufinansiranje energetske sanacije objekata – građani će moći da računaju na to da će najviše do 50 odsto vrednosti ukupne investicije sa PDV-om finansirati opština, a 50 odsto novca treba da obezbede sami.

Podsetimo da su pravilnici koji omogućuju da opština sufinansira energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova usvojeni 12. maja na sednici lokalnog parlamenta. Opština Bečej je na javnom pozivu države dobila pet miliona dinara za finansiranje programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova i lokalna samouprava je u budžetu za 2022. godinu obezbedila još toliko novca, te će građanima za zamenu prozora i vrata, izolaciju stambenih objekata, zamenu grejanja, solarne panele itd. biti raspoloživo ukupno 10 miliona dinara.

Inače, komšijska opština Novi Bečej već je okončala prvi konkurs za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije stambenih objekata. Rok za podnošenje prijava bio je 27. maj, koji je potom produžen do 3. juna, a preliminarna lista izvođača objavljena je 7. juna.

Opština Novi Bečej do 8. juna nije raspisala drugi konkurs za privredne subjekte.

K.D.F.