Narodna biblioteka: Za knjige nula dinara

  30 januar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zakon o bibliotečko-informacionoj delatnosti u članu 27 predviđa da sredstva za nabavku bibliotečko-informacione građe i izvora, računarske i komunikacijske opreme za javnu biblioteku obezbeđuje osnivač na osnovu standarda propisanih za javne biblioteke.

To u bečejskom slučaju znači da osnivač Narodne biblioteke, lokalna samouprava mora da obezbedi novac za kupovinu knjiga i kompjutera za biblioteku. Tu obavezu, međutim, opština nije poštovala 2014. godine, a ne poštuje ni 2015. godine, jer za kupovinu knjiga za Narodnu biblioteku nije obezbedila nijedan dinar.
Pre dve godine donet je Pravilnik o nacionalnim standardima za obavljanje bibliotečko-informacione delatnosti u kom se precizira broj novih knjiga koje biblioteke moraju da obezbeđuju na osnovu broja i nacionalnog sastava stanovnika.
Bečejska biblioteka spada u 4. grupu, te bi godišnje trebalo da kupi 4.500 knjiga, pola na srpskom, a pola na mađarskom jeziku, ali to neće biti moguće, jer u svom budžetu nema nijedan dinar za kupovinu knjiga.
Naime, Narodna biblioteka Bečej je u jesen prošle godine uputila lokalnoj samoupravi predlog svog budžeta za 2015. godinu, u kom je tražila 34,1 milion dinara iz opštinskog budžeta. Oko 10 miliona dinara je bilo predviđeno za to da se dvorišna zgrada adaptira u multifunkcionalnu prostoriju koja bi bila pristupačna za osobe sa invaliditetom, te da se prostorija na spratu pretvori u prostoriju za čitanje.
Za kupovinu novih knjiga i informacione tehnologije od opštine je traženo 3,8 miliona dinara. Uprkos tome lokalna vlast je za 2015. godinu predvidela 14,7 miliona dinara za plate, režijske troškove i obrtna sredstva, za programsku delatnost obezbedila je svega 1,1 milion dinara, a za kupovinu knjiga, suprotno propisima, predvidela je nula (0) dinara.
Biblioteka će, prema rečima direktorice Izabele Šormaz, ipak pokušati da kupi knjige na srpskom jeziku učestvujući na konkursima države, ali će imati poteškoća prilikom kupovine knjiga na mađarskom jeziku, naime, te knjige bi trebala da nabavi iz Mađarske – jer biblioteka nije deo programa Marai, niti je do sada od mađarskog nacionalnog saveta dobila novac za kupovinu knjiga – a novca za to nema.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija