Primarna selekcija otpada: Postavljen i poslednji kontejner za reciklažu

  25 mart 2022
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Komunalno preduzeće „Potisje“ Bečej okončalo je organizaciju primarne selekcije otpada na teritoriji opštine Bečej.

U sredu je na raskrsnici ulica Novosadska i Nikole Tesle simbolično postavljen poslednji kontejner za sekundarne sirovine kada je održana i konferencija za novinare kojoj je osim direktora „Potisja“ Zoltana Feješa i njegovih saradnika prisustvovala i Bojana Perić, direktorka nacionalnog operatera „Ekostar pak“.

Na teritoriji opštine Bečej postavljeno je ukupno 800 žutih kontejnera – od te količine 440 je donirao „Ekostar pak“ u vrednost 100.000 evra.

U opštini Bečej ima oko 12.000 domaćinstava i u proseku na 10 domaćinstava je postavljen po jedan kontejner za ambalažni otpad.

„Potisje“ je do sada oko 500 tona ambalažnog otpada poslalo na tretman i reciklažu, a to doprinosi zaštiti okoline i manjoj količini otpada na deponiji „Botra“, saopšteno je novinarima.

Direktor „Potisja“ Zoltan Feješ zahvalio se „Ekostar paku“ koji je, kako je rekao, pomogao komunalnom preduzeću da plan pokrivanja opštine Bečej sa kontejnerima za sekundarne sirovine umesto za šest godina, realizuje za tri.

Ekolog u komunalnom preduzeću Velimir Cvejanov istakao je da su količine prikupljenog ambalažnog otpada u januaru ove godine udvostručene u odnosu na prošlu godinu, a u februaru utrostručene.

„To je pokazatelj da je ovo pravi potez i da smo s ovim kontejnerima uradili mnogo bolji posao nego što je bio sa džakovima. Na nekim mestima ćemo postaviti još kontejnera – oko stotinu – ali to ne znači kraj saradnje sa ’Ekostar pakom’. Naprotiv, sada kada smo ljudima obezbedili da imaju gde da odlože ambalažni otpad, preći ćemo na edukaciju, da svima na vreme, a to će trajati cele godine, objasnimo i kako se otpad odlaže da bude što efikasnije za sve nas i da samim tim i benefiti budu veći i da na što efikasniji način prikupljamo ambalažni otpad sa što manjim utroškom pre svega goriva“.

Postavljanjem i poslednjeg žutog kontejnera za sekundarne sirovine Bečej je, kako je rekla Perić, „prva opština u Srbiji koja je infrastrukturno pokrila 100% teritorije opštine, računajući i naseljena mesta“.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija