Ponovo radi Narodna kuhinja: Dnevno 300 obroka za socijalno ugrožene

  21 oktobar 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Narodna kuhinja u Bečeju nakon tromesečne letnje pauze ponovo radi od 1. oktobra.

Topli obrok jednom dnevno, tokom radne nedelje, dobije 300 korisnika na osnovu rešenja Centra za socijalni rad.

Prinuđeni smo da koristimo uslugu Narodne kuhinje

„Radio sam u pekarama, nije mi upisana svaka godina radnog staža i nemam dovoljno godina za penziju, a ne mogu da radim zbog srčane bolesti i problema s plućima. Sada smo žena, ćerka i ja u kući. Ćerka se još školuje, ide u srednju školu ’Bratstvo’, žena je nezaposlena, odlazi u nadnicu kada može. Zimi je teško naći takav posao. Dobijamo pomoć, oko 10.000 dinara mesečno. Živimo od tog novca i od toga što supruga zaradi. Kada platimo račune, ne ostane ništa i prinuđeni smo da koristimo uslugu Narodne kuhinje. Najteže je kada kuhinja ne radi, desilo se jedne godine da je u toku zime pauzirala sa radom. Tad je bilo teško obezbediti hranu. U toku letnje pauze uspevamo da se snađemo nekako, ali teško. Zadovoljan sam kvalitetom usluge, da nema toplog obroka iz Narodne kuhinje, ne znam kako bismo obezbedili hranu“, kaže pedesetpetogodišnji korisnik Narodne kuhinje iz Bečeja koji žali što nije zdrav i jak kao oni koji su u njegovom dobu u dobroj snazi i mogu da rade.

Obroke sprema „Zlatna obala“

Od aprila ove godine topli obrok za 300 socijalno ugroženih građana opštine Bečej ne pruža više Gerontološki centar, već „Zlatna obala“ d.o.o. iz Bečeja.

Predstavnica te firme Suzana Đukić je rekla da je „Zlatna obala“ 30. septembra potpisala novi devetomesečni ugovor sa opštinom nakon sprovedene nabavke za tu uslugu.

„Nismo bili jedini prijavljeni, ali smo bili najjeftiniji ponuđač – 130 dinara je sada cena obroka. U tu cenu obroka Crveni krst daje 10 osnovnih namirnica, kao što je grašak, boranija, testo, pasulj, pirinač, a mi kupujemo ostale namirnice, meso, luk, šargarepu, začine i sve što je potrebno da bi se skuvalo neko jelo. Mi i kuvamo i delimo obroke na sedam punktova na teritoriji opštine, u prvoj, drugoj i trećoj mesnoj zajednici, Bačkom Petrovom Selu, Bačkom Gradištu, Radičeviću i u Drljanu-Mileševu“, rekla je Đukić.

Prvi topli obroci Narodne kuhinje isporučuju se već u 9.45 časova, prva na redu je III Mesna zajednica u Bečeju.

Najviše korisnika, prema rečima Suzane Đukić, ima u Bačkom Petrovom Selu i na teritoriji II i III Mesne zajednice.

O tome zbog čega uslugu Narodne kuhinje nakon dugog niza godina ne pruža Gerontološki centar Bečej, Đukić je rekla da je Centar do 30. juna ove godine imao ugovor o pružanju usluge, međutim, po mišljenju nadležnog ministarstva ta ustanova nije mogla dalje da obavlja taj posao i ugovor je raskinut u aprilu mesecu.

„Tada smo mi dobili taj posao od opštine i radili smo ga od aprila do 30. juna, kada je završen ciklus i sada je opština ponovo sprovela konkurs“, rekla je Đukić.

Problem je to što Narodna kuhinja ne radi tri meseca u toku godine, od kraja juna do početka oktobra.

„To nas često pitaju korisnici, a na tu temu bi trebalo razgovarati sa predstavnicima lokalne samouprave“, kazala je Suzana Đukić.

Za Narodnu kuhinju godišnje oko 7,5 miliona dinara bez PDV-a

Ugovor o pružanju usluge Narodne kuhinje traje od 1. oktobra ove do 30. juna 2022. godine.

U budžetu opštine Bečej za funkcionisanje Narodne kuhinje predviđeno je oko 7,2 miliona dinara za 2021. godinu, a do kraja godine, prema podacima redakcije Mozaika, ostalo je raspoloživo još oko 2,9 miliona dinara.

Po ceni od 130 dinara po obroku, Narodna kuhinja dnevno košta 39.000 dinara, za 21 radni dan u oktobru mesecu potrebno je obezbediti 819.000 dinara, a za devet meseci, koliko traje ugovorni ciklus, potrebno je oko 7,4 miliona dinara bez PDV-a.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija