Šta građani žele: Prioriteti za 50 miliona za novi budžet

  14 decembar 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U anketi „Budžet po meri građana – i ti se pitaš“ čiji je cilj da građani opštine predlože ulaganja za koje žele da se iz opštinskog budžeta u 2021. godini potroši 50 miliona dinara, učestvovalo je oko 2.500 građana.

Rezultate tog, uglavnom internet glasanja na nedavno pokrenutom sajtu participativni-budzet.rs, 8. decembra predstavili su organizatori akcije, predstavnik Bečejskog udruženja mladih Aleksandar Đekić i predsednik opštine Dragan Tošić.

Podsetimo da anketiranje građana od 2019. godine nije stvar slobodne odluke lokalne vlasti, već je obaveza lokalne samouprave.

Naime, u Statutu opštine piše da su „organi opštine obavezni da pre usvajanja Odluke o budžetu anketiraju građane radi određivanja investicija koje će se finansirati iz budžeta opštine Bečej“.

Većina predloga građana o tome šta žele da se uradi u njihovoj mesnoj zajednici ponavlja se od 2017. godine otkad se ova akcija organizuje.

U glasanju o budžetskim prioritetima najviše građana učestvovalo je iz I Mesne zajednice, 658, a prvoplasirani predlozi su dobili maksimalno oko 300 glasova.

Građani koji su učestvovali u anketi, po broju glasova, prevashodno traže da se 50 miliona dinara iz opštinskog budžeta uloži u sanaciju keja na Tisi i izgradnju plaže, uređenje parka kod Dečjeg dispanzera, u sređivanje prihvatilišta za pse i besplatnu sterilizacija pasa, u rekonstrukciju Novosadske ulice s biciklističkim stazama, u dečja igrališta…

Građani Novog sela, recimo, pre svega traže izgradnju pešačkih staza preko pružnih prelaza, učesnici u anketi iz Mileševa adaptaciju školske zgrade i uklanjanje divlje deponije, stanovnici MZ Poljanica žele da se sanira put Bečej – Poljanica, iz Bačkog Petrovog Sela se ponavljaju i dosadašnji predlozi: ispravna pijaća voda i veća bezbednost u selu, vodovod je važno pitanje i u Radičeviću, a uklanjanje divljih deponija jedan je od zahteva iz Bačkog Gradišta.

Anketirani su i ove godine tražili kanalizaciju, asfaltiranje puteva, trotoara itd.

Predsednik opštine Dragan Tošić rekao je da će sa saradnicima analizirati predloge, a neki od njih će „ući“ u budžet za 2021. godinu.

Tošić je rekao da 50 miliona dinara svakako neće biti dovoljno da se svi prioritetni predlozi iz mesnih zajednica opštine budu u novom budžetu.

Novinari su predsedniku opštine postavili pitanje o tome zašto od 2017. godine do danas nisu objavljeni godišnji izveštaji o tome koji su predlozi građana prethodnih godina uvršteni u budžete i koliko ih je realizovano, te koja je bila cena tih projekata, mada su takvi izveštaji obećani.

Naime, s obzirom na to da se većina predloga ponavlja iz godine u godinu, znači da većina nije urađena ili je delimično urađena.

Tošić je rekao da su projekti kao što je asfaltiranje ulica i izgradnja kanalizacije veliki i veoma skupi, te se ne mogu realizovati u toku jedne godine, a potrebno je i da se nađu izvori finansiranja.

On je obećao da će naredne godine biti saniran makar deo puta Bečej-Poljanica.

Tošić nije precizno odgovorio na pitanje o sudbini „malih“ projekata koji bi mogli biti okončani za godinu dana.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija