Vraćena školska imovina u Mileševo: Građani traže da se škola ponovo otvori

  26 oktobar 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dvadesetak meštana Mileševa okupilo se danas ispred, od početka školske godine zaključanog, objekta škole u selu, odakle je u režiji matične Osnovne škole „Petefi Šandor“ prošlog četvrtka odnet nameštaj i druge pokretne stvari u zgradu obrazovne ustanove u Drljanu, zahtevajući da se stvari vrate u Mileševo jer su odnete bespravno i jer su ih kupili građani ili su potrepštine dobijene od donatora.

Potom su se građani uputili u zgradu mesne zajednice gde su predstavnicima mesne zajednice predočili svoje zahteve.

U međuvremenu su pokretne stvari iz škole u Drljanu kamionom vraćene u školu u Mileševu.

Meštanka Mileševa Dušanka Vuksić je za Bečejski mozaik izjavila i da deca iz Mileševa u Drljanu ne pohađaju nastavu u učionici, već u fiskulturnoj sali. „Navodno će se jedna učionica pregrađivati sa gipsanim pločama“.

Direktorka škole „Petefi Šandor“ Gabriela Potrebić Težer demantovala je tu tvrdnju rekavši da deca iz Mileševa nastavu pohađaju u učionici.

Traži se zbor građana o radu mesne zajednice

Inače, građani Mileševa od 1. septembra izražavaju nezadovoljstvo zbog toga što je objekat škole u Mileševu privremeno zatvoren i jer su đaci, ali i deca koja pohađaju predškolsku ustanovu, ukupno 18 mališana, upućeni u školu i vrtić u Drljanu – reč je o istom naseljenom mestu.

Školski objekti su jedno od drugog, prema nadležnima, udaljeni oko 1.200 metara, a prema rečima građana sela oko dva kilometra.

Deca iz Mileševa od početka školske godine do pred kraj septembra nisu pohađala školu, već su se, zajedno sa roditeljima, svakodnevno okupljala ispred katancem zaključane školske zgrade u Mileševu.

Krajem septembra situacija je donekle normalizovana – sada svi školarci iz Mileševa pohađaju nastavu na srpskom nastavnom jeziku – troje u objektu škole u Drljanu, jedan u školi u Bečeju i dvoje onlajn.

Vladimir Gvozdenović, jedan od roditelja koji protestuju zbog zatvaranja škole u Mileševu, rekao je da je problem u tome što njegovo dete kreće od kuće „oko 6.30 časova, a tamo stigne oko 7 sati, a njima nastava počinje u 10. Šta moje dete radi tamo tri sata, a ide u treći razred? On iz Mileševa ide u školu „Petefi Šandor“ u Bečeju. Želeo bih da se naša škola ponovo otvori u selu, jer imam još dvoje dece. Jedno dete će sledeće godine biti predškolskog uzrasta. Deca ne idu u zabavište, pošto u selu (u Mileševu) nema“.

Nakon današnjeg boravka ispred zaključane škole u Mileševu, meštani su se okupili ispred zgrade mesne zajednice, a njihovi predstavnici sastali su se sa sekretarkom mesne zajednice Daliborkom Popov – predsednik Saveta se nije pojavio na sastanku o kom je ranije obavešten.

Zahteve meštana Mileševa predočila je Dušanka Vuksić, prethodna predsednica Saveta mesne zajednice. Građani traže da OŠ „Petefi Šandor“ vrati prošle nedelje odnete stvari iz Drljana u školu u Mileševu i da se u petak održi zbor građana o jednogodišnjem radu predstavnika građana u mesnoj zajednici.

S građanima Mileševa bio je i nekadašnji odbornik UG „Samo lokalno“ u Skupštini opštine Bečej Milan Bokun koji je rekao da su „Samo lokalno“ pozvali građani i da im on im pruža podršku.

Vuksić je istakla da meštani Mileševa zahtevaju da se škola u selu ponovo otvori do trenutka renoviranja, mada građani ne misle da je objekat u tako lošem stanju da ne može da se koristi.

Ona je imala primedbu i na ponašanje predstavnika mesne zajednice koji se nijednom nisu obratili građanima sela, a rekla je i da su građani najpre bili informisani da se škola u Mileševu zatvara, pa potom su iz medija saznali da je plan da se ipak renovira.

„Ne smeta nam grejanje, ako smo se na pećke grejali 83 godine, ne smatramo da nam je neophodno centralno grejanje, ali ako opština Bečej smatra da treba, mi nemamo ništa protiv toga, ali dok se to ne desi, mi insistiramo na tome da se škola otvori“, rekla je Vuksić.

Ona je sekretarki mesne zajednice rekla: „Želimo da se vrati sav nameštaj, zajedno sa zavesama, jako puno stvari je odneseno, bespravno je sve odneto, nalog nisu imali ljudi koji su iznosili stvari, policija je stajala tamo, nalog nije imao kamion koji je nosio te stvari, prosto je prekršen zakon i bespravno su uzete stvari. To je prvo na čemu insistiramo i zbog toga smo prvenstveno ovde. Drugo: tražimo zbor građana u petak u 18 časova. Tražimo zbor upravo po pitanju vašeg, mogu slobodno da kažem, nerada, jer ste godinu dana već ovde, postavljeni od strane naroda, a definitivno niste ništa uradili. Hoćemo da vidimo izveštaj šta je urađeno za godinu dana. Hoćemo da budemo deo plana budžeta, za šta imamo sva prava i da vidimo hoćete li biti na strani naroda ili ćete biti na strani, ja sad više i ne znam koga“.

Sekretarka mesne zajednice Daliborka Popov rekla je da je ona „još na početku“ poručila građanima da su vrata mesne zajednice otvorena za njih, da je ona uradila sve što je do nje, ali da se nije pojavljivala na licu mesta, jer je želela da bude neutralna.

Vuksić je negodovala, jer je, kako je rekla, Popov za medije izjavila da bi objekat škole u Mileševu mogao biti korišćen za okupljanje građana.

„Ja sam tada, još u početku rekla, ako se već zatvara, da se ne zatvori zgrada, nego da se napravi makar nešto u njoj. Tu su išle razne priče, pa je ispalo da sam ja otprilike tražila da se škola zatvori da bih ja napravila nešto sasvim deseto“, rekla je Popov.

Školska imovina odneta zbog bezbednosti

Direktorka OŠ „Petefi Šandor“ Gabriela Potrebić Težer rekla je za Bečejski mozaik da je prošle nedelje bila u Mileševu kako bi se spakovale stvari iz škole, jer je policija obavestila školu da se u selu dešavaju krađe.

Nakon prvog tovara, ispred školske zgrade zatečeni su građani koji su taj posao želeli da spreče i tada je selidba obustavljena.

„Odneta je školska imovina, stari nameštaj, sredstva za čišćenje škole i lične stvari učitelja. Sve će biti vraćeno meštanima, koji te stvari mogu da odnesu kod svojih kuća, jer kažu da su oni to kupili. Što se školske zgrade u Drljanu tiče, ona je opremljena i nisu potrebne stvari iz zgrade u Mileševu“, kazala je Potrebić Težer.

S druge strane, Vuksić je istakla da nije čula ništa o tome da se u Mileševu dešavaju krađe.

Objekat će biti renoviran naredne kalendarske godine

Članica Opštinskog veća zadužena za obrazovanje Dalila Dujaković danas se nije javljala na telefonske pozive novinara Bečejskog mozaika, ni predsednik opštine Dragan Tošić, ali je on delimično odgovorio na porukom upućena pitanja o tome da li će i kada objekat OŠ „Petefi Šandor“ u Mileševu biti renoviran i kolika bi trebalo da bude cena tog posla.

„Naravno da će biti renoviran kao što i sami znate. Objekat će biti renoviran naredne kalendarske godine. Pre svega će biti urađeno centralno grejanje“, naveo je Tošić u pisanoj poruci.

Potpisi za „otcepljenje“ Mileševa

U Mileševu je pokrenuto i prikupljanje potpisa za pokretanje inicijative za „otcepljenje“ Mileševa od opštine Bečej kako bi teritorijalno pripalo Bačkoj Topoli, jer, kako je rekla meštanka Dušanka Vuksić, opština ne vodi računa o njihovom selu, višedecenijska nebriga je u pitanju, „na ulasku u selo videli ste otpad, o tome se priča godinama unazad, to je širenje bolesti, da vam ne pričam o kvalitetu vode i pored ovog filtera što su ugradili. Strašno je koliko smo unazađeni a bili smo jedno od jačih sela u Vojvodini, imali smo bioskop, biblioteku, a više nemamo ništa“.

K.D.F. (Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 30. oktobra)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija