Humanitarna akcija kolektiva OŠ „Sever Đurkić“: Inkluzija na delu

  20 oktobar 2020
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Kolektiv Osnovne škole „Sever Đurkić“ danas je učeniku drugog razreda Ivanu F. obezbedio neurološka kolica kako bi devetogodišnjak sa invaliditetom mogao da učestvuje u aktivnostima na otvorenom.

Direktorka škole Sanja Biro rekla je da ova humanitarna akcija svedoči o tome da ne postoje prepreke koje ne mogu da se prevaziđu kada se ljudi ujedine.

„Kolektiv škole je podržao inicijativu učiteljice Ivane Kikić i svi zajedno smo omogućili našem učeniku Ivanu da bude bogatiji za još jedna kolica i da bude jednak sa ostalima u tom smislu da može zajedno sa njima da izlazi napolje, a ne da se stvari odlažu, jer nema odgovarajuća kolica koja bi bila i za spoljne uslove“.

Akcija nabavke kolica, kazala je Biro, „u stvari je kruna tek okončane ’Dečje nedelje’ jer tema nedelje bila je upravo inkluzija i negovanje osetljivosti u školi“.

Učiteljica II2 razreda Ivana Kikić istakla je da prošle godine kada je Ivan F. postao đak škole, „opština Bečej je prva prepoznala potrebu i kupila veoma vredna ’Kimba’ kolica/sedište koje dete može da koristi u učionici“, ali zbog gabarita točkova nije namenjena za spoljašnju upotrebu i neravne terene.

„Sedište je savršeno, međutim, dolazimo do problema kada hoćemo da izađemo napolje, jer nije za ulicu. Prošle godine su roditelji doneli u školu druga kolica, koja su se u međuvremenu raspala od silnog korišćenja. Centar za socijalni rad i naša država vrlo šturo daju druga kolica. Ove godine, recimo, i za vreme ’Dečje nedelje’, Ivan je teško mogao da izađe u dvorište“.

Zato se, kaže Kikić, rodila ideja da škola nešto uradi.

„Tražili smo prvo nova kolica, koja koštaju oko 83.000 dinara, pokušala sam da nađem bilo gde u Bečeju, nema ih, onda sam našla na internetu polovna, a do novca smo došli u kolektivu. Treća solucija da bismo mogli da izlazimo bila je da roditelji detetova kolica svakodnevno od kuće sele u školu i vraćaju nazad, što je Sizifov posao… Svi smo uložili malo, a Ivan je dobio mnogo, jer kad god nam padne na pamet, možemo da izađemo napolje. Ovo su školska kolica, koristiće bilo kom detetu ako zatreba, bilo kad“, istakla je Kikić.

Potrebna svota za polovna neurološka kolica, nešto više od 80 evra, prikupljena je u roku od 48 časova.

Podsetimo da su objekti škola na teritoriji opštine Bečej nepristupačni, u većini objekata, kao i u školi „Sever Đurkić“, postoje samo montažno-demontažne rampe, međutim, učenicima koji koriste kolica, stepenice koje vode na sprat su nepremostiva prepreka.

Projektom najavljene rekonstrukcije zgrade škole „Sever Đurkić“ predviđeno je da bude obezbeđen prilaz osobama sa invaliditetom kako bi škola bila pristupačna za sve, a neophodna je i prohodnost na sprat objekta, jer se tamo nalazi informatički kabinet, rekla je direktorka OŠ „Sever Đurkić“ Sanja Biro.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija