Lokalni plan akcije: Nejasna sudbina strateškog dokumenta za bečejsku decu

  01 oktobar 2020
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Lokalni plan akcije za decu „ističe“ ove godine, ali izrada novog plana nije započeta, jer, kako je rekla predsednica Društva prijatelja dece Izabela Šormaz, čije društvo je dosad izrađivalo dečje akcione planove, iz opštine nije dobijen odgovor na pitanje da li je opštini potreban plan.

Podsetimo da je novac za izradu akcionog plana za decu obezbeđen na opštinskim konkursima za civilne organizacije. Ti konkursi su raspisani početkom ove godine, međutim, do 29. septembra nisu objavljeni rezultati konkursa, niti informacija o tome da li su konkursi poništeni.

To bi trebalo da znači da Lokalnog plana akcije za decu u opštini Bečej prvi put neće biti u kontinuitetu, naime, od 2008. godine do 2020. svake treće godine je izrađen novi plan koji se oslanjao na prethodni.

Redakcija Bečejskog mozaika ne raspolaže informacijama o tome da li se plan ipak izrađuje u režiji lokalne samouprave, jer se predsednik opštine nije javio na telefonski poziv, niti na poruku novinara u kom su navedena novinarska pitanja o sudbini strateškog dokumenta za decu opštine.

Na telefonski poziv nije se javila ni članica Opštinskog veća zadužena za oblast obrazovanja Dalila Dujaković.

Javnost nije obaveštena o rezultatima plana koji je bio aktuelan od 2017. godine i ističe 2020. Nijedne godine nije podnet pisani izveštaj, međutim, običaj je da izrađivači plana na čelu sa predstavnicima Društva prijatelja dece opštine Bečej, početkom Dečje nedelje podnesu usmeni izveštaj o realizovanim aktivnostima tokom godine. Takav usmeni izveštaj se očekuje 5. oktobra.

Jedan od važnih „tema“ akcionog plana za decu je smanjenje siromaštva najmlađe populacije, ali već sada se zna da, po procenama, na teritoriji opštine Bečej 2020. godine više od 1.000 dece živi u ekstremnom siromaštvu.

U oktobru 2019. godine saopšteno je da je broj mališana koji žive u ekstremnom siromaštvu 961.

K.D.F. i R.M.
(Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 2. oktobra)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija