Načini podizanja penzija: Ovlašćenje bliske osobe ili dostava

  27 mart 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Iz lokalne samouprave Bečej saopšteno je danas da veliki broj penzionera poziva opštinski kol centar u vezi sa informacijama o podizanju penzija.

U toku jučerašnjeg dana ispred banaka, kao što je banka u Zelenoj ulici, bio je popriličan red.

Bečejski mozaik online je 24. marta objavio tekst o način u podizanja penzija: https://becejski-mozaik.co.rs/vesti/12157-isplata-penzija-novac-uz-posebna-ovlascenja-ili-putem-dostave.

Penzioneri od 24. marta primaju penzije, na sledeće načine:

- oni koji prethodno nisu ovlastili nikoga za podizanje penzija, mogu to da urade posebnim ovlašćenjem za osobu koja će u njihovo ime i za njihov račun, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred definisan iznos penzije;

- izdavanje ovlašćenja mora se obaviti beskontaktno – da se održi distanca od dva metara;

- primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formi, uz obavezno navođenje ličnih podataka penzionera i osobe koja se ovlašćuje, broj tekućeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje (brojem i slovima). Ovlašćenje mora biti potpisano kako bi bilo prihvaćeno;

- svi penzioneri koji ne ovlaste drugo lice za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije;

- banke bi trebalo i da same kontaktiraju korisnike putem kontakt centra ili SMS-om od 24. marta, kako bi penzioneri što ranije znali na koji način će se isplata realizovati;

- detaljnu instrukciju za postupanje banaka prilikom isplate penzija izdala je Narodna banka Srbije;

- sve troškove dostave snosiće Republika Srbija, tako da penzioneri neće imati dodatne izdatke, saopštila je Vlada Srbije.

Kol centar za pritužbe na rad banaka u vezi sa isplatom penzija

Svi građani koji imaju problema sa radom banaka u vezi sa isplatom penzija, mogu pisati na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., odnosno na kontakt telefon 011/7350 560.

Upozorenje građanima da ne šalju lične podatke SMS-om

Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo je poziv građanima, koji su dobili SMS poruke u vezi sa isplatama penzija u kojima se od njih, kao klijenta banke, traže lični podaci i bankarski podaci, da to prijave Odeljenju za suzbijanje viokotehnološkog kriminala na i-mejl adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili preko Udruženja banaka Republike Srbije.

Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, preduzelo je sve mere i radnje u cilju otkrivanja počinilaca ovih krivičnih dela.

„U poslednjih nekoliko dana jedan broj građana dobio je lažne SMS poruke u vezi sa isplatom penzija u kojima se od njih traži da dostave lične podatke, jedinstveni matični broj građana, broj žiro-računa u banci, PIN kod i druge slične podatke. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal upozoravaju javnost na to da je reč o prevari i apeluju na građane da sa povećanom pažnjom čuvaju svoje lične i poslovne podatke, kako bi se sačuvali od mogućih prevara“, saopštilo je MUP.

Udruženje banaka Srbije, kao i poslovne banke u Republici Srbiji, obavestili su klijente da će ih u kontekstu isplate penzija kontaktirati, što može da podrazumeva i komunikaciju putem SMS poruka, ali da u toj komunikaciji banke nikada neće tražiti lične i bankarske podatke.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija