Protest sindikata prosvetnih radnika: Prosvetari najavili skraćene časove za ponedeljak

  31 avgust 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sindikati prosvetnih radnika održali su danas protest zbog nezadovoljstva zakonskim rešenjima za raspoređivanje u platne grupe i razrede i najavili četiri štrajka skraćenjem časova u septembru.

Četiri reprezentativna sindikata i nekoliko lokalnih prosvetnih sindikata su ponovili  zahteve da se umesto u osmoj prosvetni radnici nađu u devetoj platnoj grupi, što bi im omogućilo veće prosečne plate i mogućnost za napredovanje.
Predsednik Udruženih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković je naveo da svi granski sindikati podržavaju prosvetare u "borbi za dostojanstvo rada" i iskazao podršku i drugim zaposlenim u javnom sektoru, sa kojima se "moraju ujediniti" u naporima za pristojniji život.

"Jedno pitanje postavljam i direktorima škola, koji su sve do sada bili prvi među jednakima da li će, ako po novom zakonu dobiju povišicu od 50 odsto, nastaviti da budu jednaki i solidarni sa svojim kolegama, ili će postati produžena ruka svake vlasti", rekao je Stojiljković.
On je naveo i da će u ponedeljak, 3. septembra, pregovarati sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvom finansija o ceni rada.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković je rekao da su vlasti zakonom "ponizile" prosvetne radnike i da za četiri platne grupe po novoj klasifikaciji nije zagarantovana plata iznad ili na nivou minimalca.
"Ne tražimo samo prebacivanje svih prosvetnih radnika u devetu grupu, već i povećavanje minimalne cene rada za deset odsto", kazao je Brajković.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković je rekla da "peti put za dve godine stoji pred zgradom Vlade" i da je nezadovoljstvo zbog platnih razreda i grupa samo "vrh ledenog brega".
"Kakva je to Vlada koja može da se odrekne obrazovanja i budućnosti? Državi odgovara da je trećina stanovništva funkcionalno nepismena, tako se lakše vlada i tako se osigurava da ljudi rade za 16-17 hiljada u sistemu dualnog obrazovanja", zaključila je Janković.

Okupljenima se obratio i predsednik Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Milan Trbović, koji je naveo da su prosvetni radnici najobrazovanija kategorija stanovništva u Srbiji, sa preko 70 odsto visokoobrazovanih.
On je i pozvao ministra Šarčevića da "spasi obraz i svoj i prosvetin" i da utiče na povlačenje Zakona o zaposlenim u javnoj upravi.

"Svuda u svetu je mladost i znanje najvrednije. Svuda sem u Srbiji...  Srbija bi zbog odlaska mladih postala najveći gerontološki centar na svetu", rekao je Trbović.
Vesna Vojvodić Mitrović iz Ujedinjenog Granskog Sindikata Nezavisnost je rekla da se bore i protiv toga da razredno starešinstvo bude nagrađeno samo sa dodatnih pola procenta plate i protiv toga da bibliotekari budu u sedmoj platnoj grupi.

"Borimo se i protiv toga da sekretari budu potcenjeni ili da nas politički nameštenici u školskim savetima vrednuju", rekla je Vojvodić Mitrović.
Branko Miljanović je kao predstavnik visokog obrazovanja u protestu naveo da zaposleni u državnim naučnim i istraživačkim institucijama jedini nemaju kolektivni ugovor, kao i da tri protekle godine nije raspisan konkurs za projekte od kojih bi te institucije mogle da se finansiraju.

Nadežda Soldo iz Unije vaspitača Srbije je dodala i da vaspitači imaju brojne probleme sa zakonskim rešenjima koje regulišu njihovu struku i da zakon ne prepoznaje njihov status, diplome i doškolovavanje.
Protestna povorka je prošetala od Ministarstva prosvete, do zgrade Vlade gde su svoje zahteve predali kabinetu premijerke, i do Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koje smatraju odgovornim za predloženo rešenje platnih grupa i razreda.

Štrajk su podržali i Udruženi sindikati penzionisanih vojnih lica, Forum beogradskih osnovnih škola i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost".
Sindikati su najavili da će prvi štrajk sa časovima od 30 minuta biti u ponedeljak, 3. septembra.

Beta, 31. avgust 2018.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija