Obeležen Dan Bečeja: Dodeljene nagrade i obećana izgradnja fabrike, ulaganja u škole, degazator...

  01 avgust 2018
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Godišnje nagrade opštine Bečej dodeljene su danas, 1. avgusta, na Dan Bečeja na svečanoj sednici Skupštine opštine u prisustvu zvanica iz Bečeja, Srbije, ali i iz Rusije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Slovačke.

Dodeljeno je 7 nagrada, u oblasti privrede generalnom direktoru PIK „Bečej” Petru Pješčiću, u oblasti poljoprivrede direktoru komercijale, savetniku i ugovaraču u „Agropromet“ d.o.o. Janošu Anđalu, u oblasti umetnosti slikaru Tiboru Šipošu, u oblasti sporta zlatnom kajakašu Marku Tomićeviću, u oblasti medicine lekaru opšte prakse dr Đuli Koncu, u oblasti teologije svešteniku Dejanu Stanojevu, a u oblasti obrazovanja Tehničkoj školi.

Na svečanoj sednici goste i nagrađene pozdravili su predsednici Skupštine opštine i opštine Nenad Tomašević i Dragan Tošić, kao i zamenica predsednika bečejskog parlamenta Eržebet Kinka koja je o dostignućima i planovima lokalne samouprave govorila na srpskom i na mađarskom jeziku. Svi govornici su istakli multietničnost i multikulturalnost kao glavne vrednosti Bečeja.
Gostima u svečanoj sali gradske kuće prikazan je i kratki film o ostvarenim i planiranim ulaganjima na teritoriji opštine.

Predsednik opštine Dragan Tošić je osim nabrajanja ulaganja u opštini u prethodnom periodu, najavio i nove investicije, recimo, „Norman grupe“ iz Italije, koja kupuje parcelu za izgradnju fabrike za proizvodnju donjeg veša, „Knežev grupe“ na obali Tise koja je kupila parcelu na kojoj će biti izgrađen hotel, a izrada projekta je u toku. On je govorio i o izgradnju degazatora, rekavši da se kreće u proces javno-privatnog partnerstva za proizvodnju električne energije. Naime, kako je rekao, zahvaljujući geotermalnoj bušotini i izgradnji degazatora predstavnici opštine ulaze u završne razgovore za izgradnju akvaparka, a od hlađenja termalne vode će se dobiti toplota koja može da zagreje 20.000 kvadratnih metara.

Najavio je predsednik opštine još jedan veliki posao, rekonstrukciju javne rasvete na teritoriji Bečeja i u svim naseljenim mestima, takođe u formi javno-privatnog partnerstva, rekavši da je završen projekat koji je poslat komisiji na odobravanje i do kraja godine trebalo bi da se raspiše javna nabavka. Što se IPA projekata tiče, dobijen je novac za izgradnju male marine u saradnji sa bratskim gradom Čongradom, do kraja godine se očekuje završetak radova, a postoje još dva IPA projekta s kojima je lokalna samouprava konkurisala.   

Tošić je rekao da je obezbeđeno iz Uprave za kapitalna ulaganja oko 300 miliona dinara za rekonstrukciju škole „Sever Đurkić“ i oko 100 miliona za rekonstrukciju škole „Bratstvo“. Realizacija se očekuje 2019. godine.
Istakao je da je Bečej prvi u koncesiji za dimničarsku uslugu, kao i u anketiranju građana o tome šta žele od investicija i to je sada obaveza u svim opštinama, zatim je dodao da je Bečej pre mesec dana dobio nagradu i za efikasnu upravu, a pre nekoliko godina je opština bila prva i u brzini izdavanja građevinskih dozvola (za to je takođe dobila nagradu), dok je sada četvrta.

Tošič je rekao da „koji god posao da radite, morate da radite kako treba, da budete posvećeni poslu. Mi svi predstavljamo Bečej, svako u svom poslu. Zato Bečej jeste sada mnogo lepši i atraktiviji nego što je bio pre 10-15 godina“.
Direktor PIK „Bečej” Petar Pješčić dobio je nagradu, jer je „svojim delom i postignućima doprineo umnogome kako privrednom, tako i društvenom razvoju i ugledu opštine Bečej“. Pješćić je novinarima rekao da opštine u kojima posluje „MK grupa“, u čijem je sastavu i bečejski PIK, „pomaže lokalnoj zajednici, reč je o oko 500 akcija u poslednjih 5 godina, a izdvojeno je preko 3,5 miliona evra. I dalje ćemo poslovati na taj način, da i dalje ulažemo u lokalnu zajednicu i da vraćamo deo onoga što prihodujemo u lokalnoj zajednici. Što se tiče opštine Bečej, mi smo kroz niz donacija učestvovali u pojedinim kulturnim, sportskim i društvenim akcijama, poklonili smo strug Tehničkoj školi za potrebe dualnog obrazovanja, dali smo donacije za održavanje svečanosti ’Bečej noću’, pomagali određena kulturno-umetnička društva na teritoriji opštine Bečej i okolnih mesta“.

Svečanost je uveličao nastup hora „Schola Cantorum“.
Praznik opštine Bečej, 1. avgust je ustanovljen odlukom bečejskog parlamenta 18. februara 2009. godine. Naime, 1. avgusta 1774. godine drugim ukazom o privilegijama Marije Terezije potvrđene su privilegije Potiskog krunskog distrikta date srpskom stanovništvu i proširene i na nesrpsko stanovništvo.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija