U školi „Dr Đorđe Joanović“: Ekologija u slici i reči

  11 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Osnovnoj školi „Dr Đorđe Joanović“ u Novom Miloševu, gde ekologija ima značajno mesto u nastavnom programu, prošlog petka je održan forum o zaštiti prirode, kome je prisustvovalo tridesetak učenika, kao i članovi biološke sekcije, predstavnici odeljenja izbornog predmeta građansko vaspitanje i đačkog parlamenta.

Gosti skupa su bili geograf Nedeljko Kovačević i stručni saradnik mr Oliver Fojkar iz novosadske radne jedinice Zavoda za zaštitu prirode Srbije.
Đaci su se obradovali ponovnom susretu sa gostima iz Novog Sada, naročito Nedeljku Kovačeviću, nekadašnjem učeniku ove škole. On je pre dve godine OŠ „Dr Đorđe Joanović“ poklonio i 150 knjiga za školsku biblioteku iz oblasti ekologije. Ni ovog puta nije došao praznih ruku. Ponovo je doneo stotinak vrednih knjiga  koje su objavljene ove godine. „Knjige su mi veoma drage, jer se bave ekologijom i zaštitom prirode, što je moje životno opredeljenje, ali mislim da će one bolje poslužiti đačkoj biblioteci, gde će pomoći učenicima za sticanje dopunskih znanja o prirodi i zaštiti živog sveta“, rekao je Kovačević.
Na forumu o zaštiti prirode govorilo se o zaštiti Stare Tise kod Bisernog ostrva, ali i o predstojećoj akciji zaštite slatinskih kopova i slatina, koje su obeležje banatske ravnice i stanište mnogih ugroženih vrsta biljaka i životinja. Prikazan je i dokumentarni film „Bele rode moje ravnice“ autora i scenariste Olivera Fojkara, koji je na domaćim i međunarodnim festivalima dobio mnogobrojne nagrade i priznanja. Prisutni su videli i dokumentarni film „Jegrička - tanka linija na dlanu Bačke“ grupe autora.

M. Kiselički

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija