Komisija za praćenje gripa: Samo 450 doza vakcina

  25 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prošle nedelje održana je sednica Komisije za praćenje pandemijskog gripa na teritoriji opštine Novi Bečej.

Dr Ljiljana Zedi, zamenica predsednika Komisije, objasnila je da je zadatak Komisije da prati informacije o sezonskom kretanju gripa i da preduzima potrebne aktivnosti u cilju sprečavanja pojavljivanja, ranog otkrivanja, brzog otklanjanja i sprečavanja širenja, da svoje aktivnosti uskladi sa aktivnostima nadležnih organa, da izveštava nadležne institucije i o tome informiše javnost.
Dr Anđelka Korovljev, direktorica Doma zdravlja Novi Bečej, istakla je da je drugi talas epidemije zahvatio ceo region, a da se treći talas gripa očekuje krajem januara naredne godine. Dom zdravlja je formirao ambulantu u prizemlju za osobe koje imaju simptome gripa i kol centar. Telefoni kol centra su: 773 623, 773 600, 771 124 i 94.
U borbi protiv širenja gripa, čelnici opštine odlučili su da će se u ustanovama u kojima postoji najveća potreba, postaviti aparati za dezinfekciju ruku na brz i efikasan način. U školama, vrtićima, Domu zdravlja, Domu za smeštaj duševno obolelih lica „Sveti Vasilije Ostroški-Čudotvorac“ i u zgradi opštine uskoro će biti postavljeni uređaji za suvu dezinfekciju ruku kao mera preventivnog delovanja protiv virusa novog gripa i protiv bolesti prljavih ruku.
Iako je Zavod za javno zdravlje za opštinu Novi Bečej rasporedio 1.680 vakcina, 17. decembra je u Dom zdravlja stiglo svega 450 doza. One su na raspolaganju hroničnim bolesnicima (156 doza), zdravstvenim radnicima (39), zaposlenima u javnim službama (20), trudnicama (18) i osobama koje su smeštene u ustanovama socijalne zaštite (10). Vakcinacija je počela prošlog četvrtka, a zainteresovanost građana je izuzetno mala.          

Kristina Kočiš

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija