Vakcinacija i u Bečeju: Obezbeđeno 900 doza

  25 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Bečeju je 17. decembra počela vakcinacija građana iz prioritetnih grupa (hronični bolesnici, trudnice posle trećeg meseca trudnoće i zaposleni u javnim službama) za koje je obezbeđeno 900 doza vakcine. Prema rečima doktorice Biljane Baturan, koordinatorke radne grupe za praćenje novog gripa u Bečeju, odziv građana je na zadovoljavajućem nivou uzimajući u obzir i vremenske prilike.

„Od 17. do 22. decembra pre podne, vakcinisano je 80 odraslih građana i 22 dece. Hronični bolesnici se interesuju za vakcinaciju u velikom broju, a zainteresovani su i zdravi ljudi. Prema uputstvima, prvo se vakcinišu rizične grupe građana, ali i zdravi ljudi će stići na red, ali još ne znamo kada“, rekla je doktorica Baturan.
Zainteresovani građani, odnosno hronični bolesnici, treba prvo da se jave svom izabranom lekaru, a nakon pregleda mogu da se vakcinišu. Vakcinacija se vrši svakog dana od 7 do 19 časova u svim ambulantama i zdravstvenim stanicama u okolnim mestima opštine, dok se u gradu građani vakcinišu u Domu zdravlja, na nekadašnjem odeljenju za dijabetes.
Deca se vakcinišu u Dečjem dispanzeru u Bečeju.
Vakcinacija je besplatna i nije potrebno potpisati nikakvu izjavu kao što je ranije najavljivao ministar zdravlja. Što se tiče kupovine vakcine protiv novog gripa u slobodnoj prodaji, doktorica Baturan kaže da se ova vakcina ne može kupiti, ali da je bilo slučajeva da su građani kupovali vakcinu koja je proizvedena u Mađarskoj. „U pitanju su jednodozna pakovanja i vakcinaciju su građani mogli obaviti samo u privatnim ordinacijama, jer mi u Domu zdravlja nemamo prava da dajemo bilo kakve lekove i vakcine koje nisu prošle kontrolu naše Agencije za lekove“, rekla je dr Baturan.
Inače, od 15. do 22. decembra u Bečeju je potvrđen jedan slučaj oboljenja od novog gripa. Radi se o odrasloj osobi koja je poslata u Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici. U bolnicu je poslata i jedna pacijentkinja iz Bačkog Gradišta sa simptomima sličnim gripu, ali još nije potvrđeno da se radi o virusu A H1N1.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija