Formiran opštinski odbor Komunalaca: Da se smeće vrati Komunalcu

  26 mart 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Bečeju je formiran opštinski odbor sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti koji čine predstavnici javnih preduzeća Vodokanal (Ivan Vojnović), Toplana (Jovan Peskarov), Stankom (Aleksandar Tucić), Komunalac (Zoltan Feješ) i Potisja d.o.o (Arpad Lakatoš).

Predsednici sindikata u svim javnim preduzećima i Potisju istakli su važnost organizovanja „komunalaca“ pred predstojeću privatizaciju ovih preduzeća. Rekli su da je najvažnije usvajanje kolektivnog ugovora na nivou opštine. „U prethodnom periodu odvijala se vrlo intenzivna sindikalna aktivnost na formiranju i registrovanju opštinskog odbora sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti. Paralelno sa tim izrađen je i tekst predloga Opštinskog kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim komunalnim preduzećima, koji je prošao javnu raspravu. Tekst predloga kolektivnog ugovora je usaglašen i uskoro treba da počnemo pregovore sa predstavnicima lokalne samouprave o usvajanju i potpisivanju Opštinskog kolektivnog ugovora. Kada ispunimo prvi cilj, nastavićemo borbu u cilju ostvarenja zajedničkih interesa, a sindikati svakog preduzeća imaće autonomiju da rešavaju probleme u svojoj firmi“, rekao je Svetozar Bajšanski, predsednik Sindikata radnika komunalno-stambenih delatnosti opštine, na konferenciji za novinare u utorak u prostorijama Saveza samostalnih sindikata opštine Bečej.

Plate u Potisju redovne

Po bečejskoj čaršiji kolaju priče da posle prelaska spremačica iz Opštinske uprave i ustanova u Potisje u ovom preduzeću kasne sa isplatom ličnih dohodaka. Na pitanje da li je to tačno, Arpad Lakatoš, predsednik sindikata Potisja, je odgovorio: „Ne, plate su redovne“. Na pitanje da li je istinita informacija da je kolektivni ugovor u Potisju napisan i potpisan od predsednika opštine Bečej samo na mađarskom jeziku, a ne i na zvaničnom jeziku države, on je odgovorio potvrdno: „Da, to je istina. Više puta sam od direktora tražio da se sporazum uradi i na srpskom jeziku, a zbog čega se odugovlači, ne znam“.

Predstavnici sindikata JP Komunalac govorili su i o problemima u ovom preduzeću. „Komunalac je prethodnu poslovnu godinu završio sa gubitkom od preko 7 miliona dinara, a ovaj trend lošeg poslovanja se nastavlja i u tekućoj godini. Radnicima još uvek nije isplaćen ni prvi deo januarske plate, što znači da je preduzeće dužno za plate za januar i februar, što radnicima, što državi, preko 4 miliona dinara. Kada se ovome dodaju neizmirena dugovanja prema dobavljačima u ovoj godini koja su  premašila 1,8 miliona dinara, tada je i laiku jasno u kom pravcu se preduzeće vodi“, rekao je Zoltan Feješ, predsednik sindikata Komunalca.

Grobna mesta se plaćaju po starom?

Prema nezvaničnim informacijama, u Komunalcu razmatraju mogućnost o promeni plaćanja zakupa grobnih mesta. Naime, grobna mesta bi se plaćala po broju pokojnika koji su pokopani na zakupljenom mestu, a ne kao što je to slučaj sada, samo zakup površine. „Na sednicama Upravnog odbora kao predsednik sindikata prisustvujem nekoliko meseci i to do sada nijednom nije bilo na dnevnom redu. Možda u stručnoj službi neko i razmišlja o tome, ali to nije rečeno na Upravnom odboru“, rekao je Feješ.

On je napomenuo da krivaca za lošu situaciju u firmi ima više, od izdvajanja delatnosti upravljanja smećem preko loših poslovnih poteza rukovodstva, do svetske ekonomske krize i da niko od nadležnih ne nudi rešenje. Ipak, u sindikatu imaju predlog rešenja: „Imajući u vidu dobrobit grada i korist i zadovoljstvo sugrađana, a istovremeno smanjenje pritiska na ionako ’tanak’ budžet opštine, predlažemo da se preispita odluka o opravdanosti izdvajanja delatnosti iznošenja smeća, te da se izvidi mogućnost vraćanja ove delatnosti u okvir Komunalca. U tom slučaju bi poslove na čišćenju grada i gradskih naselja, kao i održavanje javnih zelenih površina mogli da obavljamo besplatno, a Bečejci bi dobili znatno viši nivo usluga“.
Feješ je podsetio i da je izdvajanje delatnosti iznošenja smeća iz Komunalca i formiranje Potisja u opštini pravdano unapređenjem ove usluge, i da će strani partner („Aliska tera“ iz Mađarske) obezbediti značajne investicije. „Od toga za sada nema ništa. Svedoci smo da se i nakon dve godine od početka rada ovog preduzeća radi na isti način kao i kada  je ove poslove obavljao Komunalac, da je ’značajna’ investicija stranog partnera bio jedan polovan kamion za iznošenje smeća, a da su za isti period troškovi iznošenja smeća za domaćinstva porasli za 50 posto. Tako građani Bečeja sada plaćaju najvišu cenu za iznošenje smeća u okruženju, a za svoj novac ne dobijaju usluge koje su im obećavane prilikom osnivanja novog preduzeća. Ni posle dve godine rada nije se otpočelo sa odvajanjem smeća, nisu još svi građani dobili kante za smeće, ništa nije preduzeto na deponiji...“.
Predsednici ostalih javnih preduzeća i Potisja nisu se oglašavali na konferenciji za novinare što bi trebalo da znači da je u tim preduzećima sve u redu. Ili čekaju neka bolja vremena da se žale.

Prekršajne prijave protiv nadležnih u Komunalcu     
Održano prvo, zakazano i drugo ročište

Protiv nadležnih u Javnom preduzeću Komunalac u januaru su podnete prekršajne prijave zbog nepoštovanja odredaba opštinske Odluke o parkiranju. Marija Šagi, načelnica Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove i zaštitu životne sredine, podnela je Prekršajnom sudu prijave, jer parking mesta nisu bila očišćena od snega što je protivno čl. 34, st. 1, tč. 1 i st. 2 Odluke o parkiranju.
Prvo ročište je održano u ponedeljak, direktorka Komunalca i odgovorni iz parking servisa su dali izjave, ali je sudija Zoltan Takarić, želeći da sasluša i drugu stranu, zakazao još jedno ročište na koje će pozvati komunalnog inspektora. Ročište je zakazano za 12. april.  

S. Malešev

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija