Opštinsko takmičenje za školarce: Šta znaš o saobraćaju?

  16 april 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tradicionalno takmičenje „Šta znaš o saobraćaju“ za učenike viših razreda osnovnih škola održaće se 24. aprila na gradskom trgu u Bečeju, s početkom u 9 časova.

Takmičenje „Šta znaš o saobraćaju“ se odvija u okviru šire akcije ministarstava prosvete i unutrašnjih poslova i Auto-moto saveza Srbije sa ciljem da kroz obrazovanje i sticanje znanja iz propisa i pravila učešća u saobraćaju doprinese višem nivou saobraćajne kulture kod dece, dok je samo takmičenje finalni deo te akcije.
Na takmičenju će učestvovati 42 učenika, po šest koji su prošli kvalifikaciono takmičenje u školama. Deca će pokazati teorijsko i praktično znanje na poligonu u dve takmičarske kategorije (5. i 6. i 7. i 8. razredi).
Tomislav Stajić sekretar AMK Bečej rekao je da takmičenje ne bi moglo da se organizuje bez aktivnog učešća nastavnika svih škola, koji svojim angažovanjem doprinose uključivanju većeg broja dece u sticanje znanja iz oblasti saobraćaja i organizovanjem školskih takmičenja.
I ove godine su obezbeđene vredne nagrade i za učenike i za nastavnike. Za pobednike u obe kategorije nagrada je bicikl. „AMK čini sve što može i ako ovom aktivnošću uspemo da spasemo i jedan dečji život, mislim da sredstva i trud i rad nisu uzalud utrošeni. Međutim, mislim da bi celokupno društvo trebalo malo više pažnje da posveti brizi o deci, a ne da se to svede samo na jednu ili dve organizacije koje će brinuti o bezbednosti dece“, rekao Stajić.
Milan Gutić zamenik komandira saobraćajne policijske ispostave govorio je o broju saobraćajnih nesreća u Bečeju. Rekao je da se tokom prva tri meseca ove godine desilo 17 saobraćajnih nesreća, dok ih je prošle godine u istom periodu bilo 50. Ove godine niko nije poginuo u nesrećama, a u 11 udesa bilo je lakše povređenih.
Po prošlogodišnjim podacima u ovom periodu su poginule dve osobe i bilo je 15 udesa sa povređenima.
Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća su neprilagođena brzina (šest udesa), neustupanje prvenstva (dve nezgode), vožnja pod dejstvom alkohola (dve nezgode).
„Za tri meseca je evidentirano 114 težih prekršaja, to su prekršaji za koje se podnosi zahtev sudiji za prekršaje, otkriveno je 465 lakših prekršaja za koje se po novom zakonu dobija obrazac koji se popunjava na licu mesta i po kojem se kazna plaća u roku od osam dana. Iz saobraćaja je isključeno 59 vozača, dok je prošle godine bilo 111 isključenja. Tokom prva tri meseca ove godine zbog vožnje pod uticajem alkohola iz saobraćaja je isključeno 49 vozača, a u istom periodu prošle godine je takvih bilo 82. Po novom zakonu, ukoliko se utvrdi da vozač ima više od 1,2 promila alkohola u krvi, on se zadržava u prostorijama policijske stanice, a u prva tri meseca ove godine bilo je 18 takvih vozača. Zbog neispravnosti, ove godine je iz saobraćaja  isključeno 19, a prošle 93 vozila“, rekao je Gutić.
U januaru, februaru i martu mesecu 2010. godine nijedno dete nije nastradalo u saobraćajnim nesrećama. Gutić je rekao da je opšta situacija u saobraćaju u Bečeju zadovoljavajuća, jer je bilo manje nezgoda nego prošle godine.                     

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija