Mali i veliki: Prvi zakupci državne zemlje

  16 april 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U utorak je u svečanoj sali gradske kuće u prisustvu oko 50-60 zainteresovanih zakupaca održano prvo javno nadmetanje za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u opštini Bečej, gotovo četiri godine nakon što je donet Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim je predviđen zakup državne zemlje. Ovakvim postupkom opština Bečej u prethodne tri godine je ostala uskraćena za milionske prihode od arende državne zemlje.

U utorak su u zakup ponuđene površine poljoprivredne zemlje koje se nalaze u katastarskoj opštini Bečej, Bečej I atar, a do kraja nedelje to je trebalo da bude učinjeno i u katastarskim opštinama Bačko Gradište, Mileševo, Bačko Petrovo Selo i Radičević.
U toku javnog nadmetanja za zemlju u katastarskoj opštini Bečej izlicitirane su cene od 3.500 do 14.000 dinara po hektaru (reč je uglavnom o početnim cenama zakupa i sa jednim zainteresovanim zakupcem), a na površini gde je postignuta duplo veća cena od početne, oko 18.000 dinara za hektar, javno nadmetanje se nastavilo dan kasnije kako bi zainteresovani ponuđači mogli da dopune već uplaćeni depozit.
Inače, depozit je 30 posto od cene zakupa za površinu za koju se zainteresovani nadmeću.
U utorak su postignute cene, recimo, od 4.500 dinara po hektaru za površinu od 15 hektara, od 14.000 dinara po hektaru za površinu od 14 hektara, od 9.500 dinara po hektaru za posed od 179 hektara itd.
Budući zakupci su naveli da već znaju za postojanje određenih problema, jer ima poseda na kojima se nalazi bagrenjak, a daje se u zakup kao obradivo zemljište, da ima poseda čiji je deo PIK „Bečej“ već zasejao, a da nije uzeo u zakup itd. Međutim, sva je prilika da će ti problemi biti rešeni uz asistenciju poljoprivredne inspekcije, kada zakupci, nakon potpisivanja ugovora o zakupu sa Ministarstvom poljoprivrede, stupe u posed.
Na javnom nadmetanju nije bilo nikakvih neprimerenih radnji, niti enormnih izlicitiranih cena, osim upozorenja nekoliko poljoprivrednika, člana opštinske komisije za izradu Godišnjeg programa za gazdovanje državnom zemljom i republičkog poljoprivrednog inspektora, da na javnom nadmetanju (u prvom krugu) mogu da učestvuju samo Bečejci, koji ne bi trebali da za račun poljoprivrednika koji nisu iz opštine Bečej zakupe zemlju, jer će, ako se tako nešto desi, snositi zakonom predviđene posledice.
Podsetimo, zakupnina za izlicitirane površine se plaća unapred, u roku od deset dana od pravosnažnosti odluke o licitaciji, a za  ugovore čiji je rok trajanja duži od jedne godine zakupac plaća zakupninu najkasnije do 30. septembra za svaku narednu godinu zakupa.
Mada su i predstavnici PIK-a „Bečej“ ranije bili zainteresovani za zakup pojedinih ponuđenih površina državnih oranica, predstavnici ove firme nisu se pojavili na javnom nadmetanju.
Podsetimo, PIK „Bečej“, kao i bečejski stočari, još pre organizovanja javnog nadmetanja uzeli su u zakup oko 6.000 hektara državne poljoprivredne zemlje u opštini (od toga oko 5.000 hektara ponuđeno je PIK-u) po pravu prečeg zakupa. „Preči zakupci“ treba da plate cenu zakupa u roku od 45 dana – cena za prvu klasu zemlje je 14.000 dinara po hektaru –, a ukoliko to ne učine, neće moći da koriste zemlju koju su dobili po pravu prečeg zakupa.
Mada, ako bi se striktno poštovali propisi, PIK „Bečej“ ne bi trebalo da zakupi zemlju ni po pravu prečeg zakupa, jer nije platio obaveze iz ranijih godina za korišćenje državne zemlje koje su ovoj firmi određene ugovorima o vansudskom poravnanju.
Naime, direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede Zoran Jeličić je u pisanom odgovoru na pitanja redakcije „Bečejskog mozaika“ naveo da je PIK do kraja prošle godine platio samo 170.739 evra po osnovu vansudskog poravnanja za 2007/2008. ekonomsku godinu, a ostalo je da uplati još 630.528 evra. Što se tiče vansudskog poravnanja za 2008/2009. ekonomsku godinu, iznos je isti, dakle oko 800.000 evra. Međutim, PIK ni do početka aprila, kada je dobio zemlju po pravu prečeg zakupa, nije platio svoje dugove - ali je zatražio reprogram duga. Jeličić navodi da se Ministarstvo poljoprivrede do kraja marta nije izjasnilo o reprogramu, ali je naveo da PIK ostvaruje pravo prečeg zakupa državne zemlje na osnovu vlasništva nad infrastrukturom i po osnovu stočarske proizvodnje, te ako Ministarstvo poljoprivrede i Republičko javno pravobranilaštvo prihvate uslove za reprogram plaćanja, PIK „Bečej“ ima pravo na preči zakup i „samim tim je u zakonskoj obavezi da sve svoje obaveze izmiri unapred u roku predviđenom instrukcijom Ministarstva kojom se bliže određuje postupak davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini“, naveo je Jelićić i dodao da Ministarstvo poljoprivrede za sva svoja potraživanja raspolaže „hipotekom prvog reda na objektima u vlasništvu PIK-a ’Bečej’“.
Pošto PIK „Bečej“ i sada, kao i ranije, koristi državnu zemlju, verovatno je Ministarstvo od kraja marta do danas prolongiralo plaćanje ranijih milionskih dugova ove privatne firme.
Sada je samo pitanje da li će PIK u roku od 45 dana platiti cenu zakupa državnih oranica koje koristi po pravu prečeg zakupa. Ili će, ako ćemo po zakonu, ostati bez zemlje u vlasništvu države.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija