Otvoreno pismo NDNV-a: Zašto nije emitovana emisija „Tu, sasvim blizu”?

  16 april 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine traži od Programskog odbora pokrajinskog javnog medijskog servisa da javnost obavesti zašto je sa programa te medijske kuće skinuta emisija „Tu, sasvim blizu”, koja je trebalo da bude emitovana 27. marta ove godine.

Smatramo da je Programski odbor obavezan da se oglasi ovim povodom, jer su se u pojedinim medijima poslednjih dana pojavili napisi u kojima se kao razlozi za moguće skidanje te emisije navodi i neka vrsta političke cenzure. NDNV je primilo i više pritužbi građanki i građana zbog neemitovanja emisije.
Čitava stvar postaje još čudnija imamo li u vidu da je emisija bila najavljivana na samoj RTV u danu kada je trebalo da bude emitovana, a bila je najavljena i u nekim štampanim medijima. Upada u oči i činjenica da je nakon toga termin budućih emisija „Tu, sasvim blizu” sa subote u 16.30 pomeren na četvrtak u 14.05.
Podsećamo javnost da je autorka emisije naša proslavljena novinarka Marina Fratucan, koja je tokom devedesetih godina prošlog veka bila jedna od onih retkih novinarki koja je spasila obraz novinarske profesije kod nas. Ona je zbog toga trpela brojne pretnje, ali nikada nije pristala ni na kakav vid cenzure.
NDNV i inače primećuje da se u velikom broju domaćih medija veoma često krši jedan od osnovnih novinarskih principa da prilikom obrađivanja tema mora da se čuje mišljenje obe strane. Ovaj princip se naročito krši kada su u pitanju prilozi koji se tiču problema Kosova, u kojima gledaoci/slušaoci/čitaoci gotovo redovno ostaju uskraćeni za mišljenje kosovske strane.
Zbog svega toga, pozivamo Programski odbor da javnost obavesti o stvarnim razlozima za odluku o neemitovanju emisije „Tu, sasvim blizu”. Radio-televizija Vojvodine je javni medijski servis, što znači da je obavezna da građanke i građane Vojvodine izveštava o eventualnim problemima koji nastanu u emitovanju programa.

Novi Sad, 11. april 2010.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija