Zakon ne primenjuje 140 organa javne vlasti: Prekršajno protiv 41 gradonačelnika

  07 maj 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu utvrdilo je da 140 organa javne vlasti ne primenjuje dosledno Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i da su ispunjeni uslovi za podnošenje zahteva za vođenje prekršajnog postupka, rečeno je „Danasu“ u ovom ministarstvu.

Kako se navodi, prekršajnim sudovima podneti su zahtevi protiv 41 gradonačelnika i predsednika opština, 92 direktora centara za socijalni rad i sedam rukovodilaca republičkih organa, uglavnom zavoda i agencija. Zahtevi su podneti protiv čelnih ljudi Pirota, Niša, Topole, Aleksandrovca, Velike Plane i Lučana. Reč je o organima koji nisu sačinili i objavili informator o radu i dostavili izveštaj o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Nadležno ministarstvo izvršilo je inspekcijski nadzor u više od 200 organa javne vlasti.
Rodoljub Šabić poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje za „Danas“ da je reč o „dugo očekivanoj, korisnoj i logičnoj akciji koja će dati doprinos boljem sprovođenju zakona“.
- Činjenica je da, kad je u pitanju Zakon o slobodnom pristupu informacijama, to godinama nije bilo tako, te da je procesuiran veoma mali broj prekršilaca zakona, broj koji je u odnosu na ukupan broj prekršilaca samo simboličan - objašnjava Šabić. On ističe da je broj pokrenutih prekršajnih postupaka i dalje znatno manji od broja počinjenih prekršaja i da na ovu aktivnost Ministarstva treba gledati kao na prvu u nizu.

(Danas)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija