Új magyar politika? - Lesz kettős állampolgárság

  07 maj 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

A kormány megalakulása után létrejöhet egy határon túli magyarokkal foglalkozó hivatal – mondta Semjén Zsolt a Magyar Televízió Este című műsorában.

A KDNP elnöke általános nemzetstratégiai kérdésnek nevezte a határon túli magyarok állampolgárságának lehetővé tételét. Németh Zsolt fideszes szakpolitikus a Duna Televízióban azt mondta, hogy nincs alternatívája a kettős állampolgárságról szóló törvény megalkotásának.
Semjén Zsolt a köztelevízió adásában hétfő este kijelentette: biztosítani fogják, hogy ha valaki a határon túliak közül kéri a magyar állampolgárságot, és a feltételeknek megfelel, akkor ezt gyorsított eljárással megkaphassa.
Arra a kérdésre, hogy ezzel együtt jár-e majd a szavazati jog is, azt mondta, hogy ez bonyolult kérdés, s részszabályozást igényel. Példaként említette, ha valaki az Egyesült Államokban él magyar állampolgárként, akkor tud szavazati jogával élni, ha van Magyarországon bejelentett lakcíme. Semjén Zsolt azt mondta, hogy elfogadhatatlan az, amit a szocialisták akartak, hogy legyenek magyar állampolgárok, akiknek bizonyos jogaik vannak, és kvázi „B” kategóriás állampolgárok – mindenféle korlátozással. „Egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgárság lesz” – szögezte le.
Az egészségügyi ellátásról szólva azt mondta, hogy az mindenkit ott illet meg, ahol a társadalombiztosítási járulékát fizeti. A KDNP elnöke (leendő miniszterelnök-helyettes) kiemelte: arra is törekednek majd, hogy minden minisztérium külön foglalkozzon a határon túli magyarokkal azon a szakterületen, amely hozzá tartozik.
A KDNP elnöke megerősítette, hogy alakítanak majd egy határon túli magyarokkal foglalkozó hivatalt is.
Németh Zsolt fideszes szakpolitikus a Duna Televízió Heti Hírmondó című vasárnap esti műsorában beszélt a kettős állampolgárságról. Egyebek között azt mondta, hogy nincs alternatívája a kettős állampolgárságról szóló törvény megalkotásának, a jogszabályt az első törvényalkotási csomagban kívánja benyújtani a Fidesz. Elképzelhető, hogy már nyár elejére megszületik az új szabályozás.
„Egyéni kérelem alapján állítjuk helyre a magyar állampolgárságát a határon túli magyar kérelmezőknek, akiknek ehhez – a mostani szabályokkal ellentétben – nem kell majd letelepedniük Magyarországon“ – vázolta a tervezett intézkedéseket Németh Zsolt. Megerősítette: a benyújtandó törvénytervezet lényegében azonos lesz azzal, amit egyszer már az Országgyűlés elé terjesztettek – Németh Zsolt, Simicskó István és Semjén Zsolt aláírásával. Az egyéni igényléses eljárás további javaslatokkal megkönnyíthetővé teszi majd az állampolgárság minél könnyebb és gyorsabb megszerzését.
A szavazati joggal kapcsolatos kérdésre Németh Zsolt úgy reagált: most az állampolgársági törvényt kívánják módosítani, ami nem érinti a szavazati jogot, mely ma a magyarországi lakhellyel bíró magyar állampolgárokat illeti meg: „A Fidesz indítványa az állampolgársági törvény módosítására irányul a jelen helyzetben. A szavazati jog egy külön kérdés, amit egyébként – azt gondolom – a parlamentben komoly vita fog övezni”.
A Duna Televízió műsorában megszólaló határon túli magyar vezető politikusok üdvözölték a kettős állampolgárság intézményének lehetőségét. Csáky Pál, a szlovákiai MKP elnöke azt mondta: a határon túli magyarok állampolgárságát lehetővé tevő törvénymódosítás általa ismert verziója EU-konform és minden színen vállalható, de még így is előzetese konzultációkat javasol a magyar diplomáciának a jogszabályról, elsősorban Brüsszellel, valamint a szomszédos országokkal. A szlovákiai magyarok szempontjából fontosnak tartaná, hogy az ottani parlamenti választások időpontja, azaz június 12-e előtt ne szülessen meg az új törvény.
Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke úgy nyilatkozott: szervezetük 2004-ben is támogatta és kampányolt is a kettős állampolgárság mellett. Markó szerint a magyar parlament várható döntése 2010-ben már nem vált ki feszültséget Romániában. „Ultranacionalisták fogják támadni a kettős állampolgárságot, de mindkét ország EU-tag, Románia pedig a moldovai románoknak könnyített módszerrel, már-már automatikusan adja meg
a román állampolgárságot. Nem lesz erkölcsi alapja megkérdőjelezni, ha Magyarország hasonlóan lép fel” – szögezte le Markó Béla.    

(Forrás: MTI/MNO)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija