Opština još nije raspisala tender za javnu rasvetu: Kvalitetnije osvetljenje dogodine?

  07 maj 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Javna rasveta u opštini Bečej je dotrajala, stara i nerentabilna. Rasveta koja trenutno „osvetljava“ ulice u Bečeju i naseljenim mestima u opštini je izgrađena sedamdesetih godina prošlog veka i nije ni čudo što se za njeno održavanje i struju koju troši plaćaju visoki računi.

Sve češće se dešava i da zbog velikih dugova prema Elektrovojvodini (trenutno 4,1 milion dinara) bude isključena javna rasveta u pojedinim ulicama u centru grada, kao što je to trenutno slučaj u delu ulice Petra Drapšina, Novosadske, Zelene, ulicama oko DTV Partizan i na Trgu Oslobođenja ispred Hipo banke. Lokalna vlast je u dva navrata u protekle tri godine pokušala da reši problem zastarele javne rasvete, ali su tenderi za izvođača radova poništeni. Rekonstrukcija rasvete je postala aktuelna i prošle godine, a predsednik opštine Peter Knezi je na konferenciji za novinare krajem oktobra najavio raspisivanje tendera za izbor ponuđača za zamenu 3.200 sijalica i eventualno proširenje javne rasvete na 6.100 sijaličnih mesta.
Od tada je prošlo šest meseci, a javna nabavka još nije objavljena. Knezi je razloge za kašnjenje objasnio nedostatkom vremena da se na kvalitetan način obrade podaci iz elaborata za rekonstrukciju javne rasvete: „Tehnički još nismo obradili elaborat onako kako je potrebno. Nismo imali dovoljno vremena za to jer smo bili zauzeti oko tendera za uzimanje kredita od oko 120 miliona dinara i pripremanja tendera za termalnu bušotinu. Zbog toga smo javni poziv za rekonstrukciju javne rasvete prolongirali. Potrebno je da sa stručnom ekipom pregledamo elaborat i utvrdimo uslove tendera, jer smo zamislili da rekonstrukciju finansira izvođač radova, a mi da plaćamo na rate, iz razlike u računima za električnu energiju, koji će biti nesumnjivo manji nakon rekonstrukcije. Moramo se konsultovati i u kući i van nje, na koji način je najbolje da to odradimo, jer rekonstrukcija javne rasvete nije mali zalogaj za nas. Elaborat koji imamo predviđa tri faze rada. Prva je rekonstrukcija postojeće rasvete, druga je proširenje kapaciteta, a treća rekonstrukcija i zamena stubova. Ostaje nam i da se odlučimo da li ćemo ići po fazama, ili ćemo odmah uraditi rekonstrukciju i proširenje. U svakom slučaju pre jeseni nećemo imati jasnu sliku“, rekao je Knezi.
Ako tender za javnu rasvetu i bude raspisan na jesen, zakonska procedura i dolazak zime sigurno će sprečiti da radovi budu izvedeni ove godine. Dakle, Bečejci se kvalitetnijem osvetljenju ulica mogu nadati tek dogodine.

S.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija