Za vikend u Bačkom Gradištu: Susret Gradištanaca

  04 jun 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Susret građana naseljenih mesta koji u nazivu imaju „földvár“ (feldvar, Gradište), održan je prošlog vikenda u Bačkom Gradištu. Na manifestaciji su učestvovali predstavnici Dunafeldvara, Balatonfeldvara, Pustafeldvara i Tisafelvara (Mađarska), Feldivara (Rumunija) i domaćini iz Vojvodine.

Svečano otvaranje 11. skupa Gradištanaca održan je u subotu u dvorištu i objektu Osnovne škole „Svetozar Marković“. Potom je održano takmičenje u kuvanju, igre bez granica, izložba ručnih rado-va, kulturno-umetnički program u kojem su učestvovali gosti i deca iz Bačkog Gradišta (folklorni ansambl „Đeram“, citraši, deca iz osnovne škole), MKD „Petefi Šandor“ iz Bečeja, KUD „Tisamente“ iz Bačkog Petrovog Sela, „KMV“ iz Subotice i bečejska rok grupa „No name“.
„Naši gosti tokom vikenda su bili gradonačelnici tih mesta sa delegacijom. Ukupno je bilo oko 150 ljudi koje smo morali da ugostimo, u tom smislu da spavaju, da večeraju i sve to. Došli su u petak posle podne, a otišli u nedelju posle ručka. Program manifestacije je bio raznovrstan. U kuvanju je svako spremao svoj specijalitet u kotlu od 50 litara, tako da je bilo hrane za sve učesnike. Specijalitete su mogli da probaju i oni koji nisu bili gosti ili učesnici, a porcija je za njih bila 100 dinara. Posle kulturno-umetničkog programa u Jankovićevoj sali organizovali smo večeru za goste i domaće predstavnike“, rekao je Laslo Feher, predsednik Saveta Mesne zajednice Bačko Gradište.
Na pitanje koliko je novca iz budžeta opštine Bečej potrošeno za manifestaciju, Feher je rekao da još uvek ne zna tačan iznos, ali da novac nije korišćen iz opštinske kase: „Ne, ne. Iz budžeta nije uzet ni dinar. Sve je iz naših novaca. Bilo je sponzora koji su nam pomagali i mi smo se sami snalazili. Za ugošćavanje i spavanje nije trebalo ništa da se plati, naši meštani su to sami sredili. Za sada nije ništa uzeto iz budžeta, ali videćemo. Ostalo je još nepokrivenih ’rupa’ i pitaćemo da li ćemo dobiti pare. Mada, što se tiče Mesne zajednice, mi u budžetu imamo pare za ovu priredbu, ali ne znam da li ćemo ih uopšte dobiti, jer znamo kakva je situacija. Koliko je tačno koštala manifestacija sada ne mogu da kažem, ali sigurno nije bila ispod 200.000 dinara“.
Organizator manifestacije trebalo je da bude Mesna zajednica. Međutim, prema rečima Vladimira Jovanovića, člana Saveta Mesne zajednice, većina članova Saveta sa organizacijom nije imala nikakve veze. Feher je rekao da to nije tačno: „U tom smislu to nije tačno, jer je Savet u septembru doneo odluku da će organizovati susret. Obezbeđen je u budžetu Mesne zajednice i novac za ovu priredbu. Automatski, to je organizovala Mesna zajednica u saradnji sa ’Kulturkorom’ iz Bačkog Gradišta“.
Prilikom svečanog otvaranja bile su istaknute zastave opština iz koje su došli gosti, ali ne i zastava Srbije. Propust je brzo ispravljen. „Bile su dve pogreške. Državna zastava nije ni trebala da bude istaknuta, jer se radilo u susretu naselja. Bile su istaknute samo tri zastave naselja koje su gosti sami doneli. Mi smo želeli da istaknemo i zastavu Srbije, doneli smo je, i deca su trebala da je postave. U međuvremenu je bilo problema sa tehnikom i oni su je ostavili sa strane. U međuvremenu su stigli i gosti i tek kasnije smo primetili da zastave nema. Možda je bila i moja greška, ali kada smo uvideli propust, istakli smo zastavu Srbije. Takođe, želim da demantujem da je na otvaranju govoreno samo na mađarskom jeziku. Lično sam se prisutnima obratio na dva jezika. Gosti su govorili na svom maternjem jeziku“, rekao je Feher.
Vladimir Jovanović, član Saveta Mesne zajednice Bačko Gradište, ima drugačije viđenje: „Većina članova Saveta nije učestvovala u organizaciji manifestacije. To je sto posto istina, a to potkrepljujem onim što sam mogao videti. Bio sam na otvaranju i tu osim Lasla Fehera, Jožefa Kelera i Zoltana Petera, sekretara Mesne zajednice, nisam video druge članove. Bio je, u stvari, prisutan i Agošton Legvari, ali nisam primetio da ima obeležja organizatora. Savet ima petnaest članova, pa vi prosudite sami da li je većina učestvovala u organizaciji. Što se tiče svečanog otvaranja, sva obraćanja su bila na mađarskom jeziku, sve dok nije došao Peter Knezi, predsednik opštine, koji se obratio i na srpskom i na mađarskom jeziku. Feher sigurno nije rekao na srpskom jeziku ni jednu jedinu reč. Ne znam koliko je koštala proslava, ali znam da je Feher na Savetu, kada smo se dogovarali da ćemo praviti susret, rekao da je obezbedio 500.000 dinara od opštine Bečej. Na sledećoj sednici Saveta ćemo vrlo žustro raspravljati o ovoj situaciji i tražićemo da nam se podnese izveštaj, ali ne usmeni, nego dokumentovan“, rekao je Jovanović.

S.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija