Bliži se kraj rekonstrukcije Pogače: Uskoro izgradnja fontana

  14 april 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Rekonstrukcija gradskog trga započeta je 15. septembra prošle godine i još je u toku, a rok za izvođenje radova je 210 kalendarskih dana, s tim da je izvođač radova napravio pauzu tokom zime.

Načelnica Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove i zaštitu životne sredine Opštinske uprave i koordinatorka projekta rekonstrukcije trga Milica Nešić je rekla da bi, po gruboj proceni, do kraja aprila trebalo da bude okončana rekonstrukcija Pogače.
Veliki deo, oko 80 odsto, posla je završen, izvođač je presložio i ranije postavljene behaton ploče na trgu ispred opštine koje nisu bile dobro postavljene, urađene su podzemne instalacije, kao i probna ispitivanja, instalacije su skoro sve gotove i ostaje nabijanje podloge i postavljanje behaton ploča na deo trga, objasnila je Nešić i dodala da će ozelenjavanje (osim sadnje trave) Pogače sačekati jesen.
Podsetimo i da je spomenik Pobede krajem februara premešten na novu lokaciju kraj Tise, gde se nalazi i grb Bečeja – po projektu rekonstrukcije trga i grb Bečeja se rekonstruiše.
Na novom gradskom trgu bi trebalo da budu izgrađene i dve fontane, međutim, njihova izgradnja nije deo ugovora o rekonstrukciji Pogače koji je potpisan sa izvođačem na 112 miliona dinara bez PDV-a.

Fontane bi trebalo da budu izgrađene do sredine juna

Fontane bi trebalo da budu izgrađene u sklopu rekonstrukcije trga, verovatno do sredine juna meseca, izjavila je pomoćnica predsednika opštine za investicije i razvoj Sandra Popov, jer je, kako je rekla, opština od Uprave za javne nabavke dobila dozvolu da u pregovaračkom postupku izabere izvođača za izgradnju fontana na trgu i postupak je upravo okončan, te se uskoro očekuje potpisivanje ugovora sa izabranim izvođačem, firmom „Put invest“, koja izvodi radove i na rekonstrukciji trga. Cena izgradnje dve fontane je oko 13 miliona dinara bez PDV-a.
To znači da bi, prema procenama, rekonstruisan trg mogao biti „pušten u rad“ sredinom juna, a za svečano otvaranje je predsednik opštine Dragan Tošić najavio i koncert, koji će, po njegovim rečima, finansirati bečejski privrednici.

Umesto rupe vodoskoci

Centralna fontana (fontana 1) će biti pozicionirana u okviru centralnog motiva. Bazen fontane treba da bude iznad kote terena, a dubina vode u bazenu fontane biće 70 centimetara. Na ivici manjeg luka planiraju se mlaznice fontane koje će u poluluku zrakasto da raspršuju vodu do većeg luka. Projektom je predviđeno da centralna fontana funkcioniše na principu recirkulacije vode.
Fontana 2, parterna fontana, prema projektu treba da bude smeštena južno od ulaza u gradsku kuću u okviru trapeznog platoa.

Izvođači, projekat i kredit

Izvođač radova rekonstrukcije Pogače je firma „Put-invest“ PZP iz Bačkog Petrovca, koja je nosilac radova konzorcijuma izvođača u kom su i „Put-invest“ d.o.o. iz Sremske Kamenice, „Energypro“ d.o.o. iz Novog Sada, „Intec“ iz Novog Sada i „Ekonomistelektro“ iz Beočina.
Glavni projekat rekonstrukcije trga izradila je firma „Via inženjering“ iz Novog Sada 2013. godine, a potom je projekat izmenjen i dopunjen (ugovor o tome je potpisan u avgustu 2015. godine).
Nadzor nad realizacijom projekta obavlja firma „Tesla sistemi“ iz Beograda koji nastupa sa biroom za projektovanje „Bia-projekt“ iz Novog Sada.
Rekonstrukcija trga finansira se iz kredita. Ugovor o kreditu namenjenom za rekonstrukciju Pogače lokalna samouprava zaključila je sa Unikredit bankom u septembru 2014. godine. Reč je o ukupnom iznosu od 135 miliona dinara. Prema ugovoru potpisanom 2014. godine, fiksna kamatna stopa kredita je 5,40 %, efektivna 5,64% godišnje, a period mirovanja kredita je 24 meseca. 

Traži se novac za opremanje zadužbine Dunđerskog

Nadležni u lokalnoj samoupravi ranije su najavili da bi celinu s novim trgom trebalo da čini i pre nekoliko godina rekonstruisana zadužbina Bogdana Dunđerskog, međutim, za sada ništa ne ukazuje na to da će zadužbina biti opremljena i otvorena do sredine juna, mada je lokalna samouprava učestvovala na nedavno okončanom konkursu Ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu“ s velikim projektom za potrebe većine bečejskih kulturnih ustanova, među kojima je i opremanje zadužbine Dunđerskog. Prošle godine su rezultati konkursa bili poznati tek u septembru mesecu.
Inače, do sada je u obnovu zadužbine uloženo 4,9 miliona dinara – tri miliona je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za turizam a 1,9 lokalna samouprava – ali je za završne radove i opremanje prostora nameštajem i tehnikom neophodno još 2,4 miliona dinara koliko opština i traži na konkursu „Gradovi u fokusu“.
Cilj je, piše u projektu, „da od dela tog objekta napravimo spomen-sobu (stalnu muzejsku postavku) o životu i radu pomenute ličnosti. Spomen kuća pripada zadužbini Bogdana Dunđerskog, zaveštana je Matici srpskoj koja je u saradnji sa lokalnom samoupravom opštine Bečej postigla sporazum da se organizuje život Spomen kuće Bogdana Dunđerskog. Zgrada je adaptirana sredstvima opštine Bečej i AP Vojvodine, ali su ostali završni radovi (postavljanje vrata i prozora) i opremanje nameštajem sa ciljem da se Spomen kuća pretvori u kulturno i turističko stecište sa primerenim sadržajem kako za građane opštine Bečej tako i turiste; Spomen kuća je jedna od repernih tačaka projekta ’Čudesni svet Dunđerskih’, a sa revitalizacijom starog, odnosno potpunom izgradnjom novog trga, na kome se ovo zdanje nalazi, Spomen-kuća Bogdana Dunđerskog dobija na svom ogromnom značaju. Gradski muzej Bečej u svojoj istorijskoj, etnološkoj, likovnoj i zbirci primenjene umetnosti čuva predmete koji nedvosmisleno pripadaju građanskom staležu koji je u prošlosti bio okosnica ekonomskog, političkog i kulturnog prosperiteta grada na Tisi. Deo tih zbirki čine upravo predmeti koje je za svog života posedovao i koristio veleposednik Bogdan Dunđerski. Projekat stalne postavke o životu i delu Bogdana Dunđerskog je svakako višestruk. Definitivno bi se poboljšala turistička ponuda našega grada, jer mnogobrojne ekskurzije, koje inače obilaze Bečej, biće u prilici da dopune svoj sadržaj. Takođe, dragocena muzejska i arhivska građa bila bi dostupnija kako stručnoj, tako i širokoj javnosti. Pored zaposlenih u Gradskom muzeju, na projektu bi radile i kolege iz Istorijskog arhiva Senta, Muzeja grada Subotice, Muzeja Vojvodine i Galerije Matice srpske. Aktivnosti vezane za završetak radova i opremanje nameštajem Spomen kuće Bogdana Dunđerskog: opremljena Spomen kuća organizovala bi svakodnevnu demonstraciju nasleđa Bogdana Dunđerskog kako za građane opštine Bečej tako i za turiste; Spomen kuća će biti mesto susreta građana opštine Bečej i gostiju, mesto održavanja sesija, debata, predavanja i promocije knjiga o ovoj znamenitoj porodici. U drugom delu ovog prostora planira se smeštanje i medija centra opštine Bečej“, piše u projektu.

Skinuta rasveta, kablovi vire iz zemlje

Zbog postavljanja spomenika sa trga na obalu Tise skinuti su stubovi javne rasvete na Zelenom korzu još u februaru, kada je spomenik transportovan na obalu reke, međutim, ni 10. aprila javna rasveta u tom delu grada ne funkcioniše, električni kablovi vire iz betona, ali, kako je objašnjeno novinarima, u njima nema struje, te ne predstavljaju opasnost.
Javna rasveta bi trebalo da ponovo funkcioniše za nekoliko dana, jer su pri kraju radovi na spomeniku i na grbu.

R.M.

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija