U Beogradu „Protest protiv diktature“: Da li se vidimo sutra?

  14 april 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Šetnja učesnika 11. protesta "Protiv diktature" u Beogradu završena je u četvrtak uveče oko 20.45 ispred Doma Narodne skupštine, gde su okupljeni najavili novi protest sutra u 18 časova.

Preko megafona učesnicima protesta je postavljeno pitanje: "Da li se vidimo sutra?", na šta su oni povikali "Sutra u 6!".
Protest "Protiv diktature" u Beogradu protekao je bez incidenata i uniformisane policije, ali je primećeno prisustvo nekoliko policajaca u civilu s "motorolama".
Kolona od više stotina uglavnom mladih učesnika protesta "Protiv diktature", prošla je centralnim beogradskim ulicama, skandirala "Av, av, av!", "Ima nas!", "Onesvesti se!", dok su ispred Vlade Srbije uzvikivali "Hoćemo ostavke!" i "Dole diktatura!".
Dobošari su bili na čelu kolone, u kojoj su bili transparenti "Fer slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, decentralizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava", "Javno finansirano i svima dostupno obrazovanje", "Kompletna smena političke elite", "Zdravstvo za sve".

Učesnici protesta nosili su i transparente "Protiv terora vlasti", "Equal, equal, equal", "Padni mi na grudi Nebojša", "Nećemo da budemo jeftina radna snaga", "Mi smo klinci koji su se samoorganizovali u vreme poplava", "Pravda i pravo hodaju s nama". Sa megafona učesnicima je poručeno da "Drže vatru i da ne obraćaju pažnju na brojeve".
Kako se navodi na Fejsbuk stranici " Protesta protiv diktature", studenti zahtevaju smenu političke elite na čelu s Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenu članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija koja bi se ogledala u smeni odgovornih urednika Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine i oštrih kazni za urednike svih medija koji krše medijske zakone i kodeks.

Studenti zatim traže momentalno razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima, decentralizaciju, kao i promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, poboljšanje prava svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.
Vladi je dat rok za ispunjenje tih zahteva, a to je 17. april.
Protesti "Protiv diktature" počeli su u ponedeljak, 3. aprila, dan posle izbora.
Protesti su održani u Novom Sadu, Čačku, Nišu i Kruševcu.

Oko dvadeset učenika, studenata i drugih, uglavnom mladjih gradjana, protestovalo je u Čačku "protiv diktature", medijske cenzure i rezultata predseničkih izbora u Srbiji, održanih 2. aprila. Učesnici protesta okupili su se oko 18 časova na gradskom trgu, a potom prošli centralnim ulicama sa transparentima i pištaljkama.
Na transparentima je pisalo "Onesvesti se, odnesi se vazduhoplovom, teleprontuj se", "Sa verom u Hrista, protiv Avavista", "I ja imam dijagnozu, F-fina, F-famozna, F-fantastična", "RTS=SNS", "Pitaće vas deca gde su vam bile pištaljke", Hoću fer izbore", "Da li veruješ Vučiću ili misliš svojom glavom", "Onaj ko je potpisao nezavisnost Kosova nije moj prijatelj, niti može biti moj predsednik".
Među parolama su bile "Nemamo šta da izgubimo", "Šetnja je dobra za kičmu, ako je imaš", "Puk'o si".
Pas "Miško" koji je bio na svim dosadašnjim protestima, nosio je transparent zakačen za kaiš na leđima "Ne možete mi zabraniti da lajem", a njegova vlasnica je nosila natpis "Tomo poništi izbore pre no što te pošalju u banju".
Učesnici protesta su se zadržali ispred zgrade Gradskog odbora Srpske napredne stranke gde su uzvikivali "Padni mi na grudi, Nebojša!".
Na protestu nije bilo stranačkih obeležja, ni zvaničnog obraćanja.

Na večerašnjem protestu je, kao i na prethodnim, bilo policajaca u civilu, od kojih su dvojica snimala protest kamerama.
U isto vreme u Kruševcu šezdesetak okupljenih je prošetalo trotoarima centralnih gradskih ulica. Tokom šetnje čuli su se bubnjevi i pištaljke, uzvikivali su "Dole diktatura!", "Svi na ulice!".
Nosili su transparente "Mali Alek, dečko koji je mnogo obećavao, ali ništa nije ispunio", "Samo tri barake, samo četiri listića, samo sedmoro poginulih u helikopteru, samo deset odsto penzija, samo još dve godine i biće bolje, samo još malo", "Vratite nam Pozorište".

Među okupljenima bilo je najviše mladih, a bilo je i roditelja s malom decom.
Protest je protekao mirno, a okupljeni Kruševljani su najavili da će protestovati i tokom praznika. Okupljeni u Nišu izneli su i lokalne zahteve.
"Protest protiv diktature" održan je u četvrtak uveče u Nišu 11. put, a njegovi najbrojniji učesnici studenti, izneli su na platou ispred Gradske kuće zahteve od čijeg će ispunjenja, kako su rekli, zavisiti kraj protesta.

Studenti su istakli da se radi o "lokalnim zahtevima", a da svakako ostaju pri onim zahtevima koje traže i njihove kolege u Beogradu i Novom Sadu: smenjivanje članova RIK-a i REM-a, kao i predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i uredništva RTS-a, i smenjivanje čitavog političkog vrha Srbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

Beta 14. april 2017.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija