Protest u Novom Sadu: Neću sendvič, hoću revoluciju

  06 april 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Više od hiljadu studenata i mahom mladih ljudi okupilo se u centru Novog Sada na četvrtom po redu "Protestu protiv diktature" i poručili da neće odustati od protesta dok god njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Studenti su na početku poručili da protesti nisu inicirale političke partije, već je reč o borbi studenata za prava svih građana Srbije.
Aktivista kolektiva Gerusija Ivan Radenković rekao je da dolazi svakodnevno na proteste da bi, kao i ostali prisutni, pokazao da nije glasao za Aleksandra Vučića i da ga podseti da je za njega zapravo glasalo manje od jedne četvrtine stanovništva Srbije.

"Od te četvrtine bar pola je bilo direktno ucenjeno. Ovde sam da pokažem da ovaj narod nije glup i da ćemo ga (Vučića) zbog toga skinuti", poručio je Radenković.
Student Milovan Nikolić pozvao je okupljene na mirnu i dostojanstvenu protestnu šetnju. "Ne želimo incidente, ovde smo da branimo Srbiju i Novi Sad", kazao je on.
Studenti nose transparente "Neću sendvič, hoću revoluciju", "Ako su mame i tate mogle Slobu, možemo i mi ovog pe*era"," Štrajk, blokada, sabotaža", "Samo kulturno, samo dostojanstveno", "Došli smo sami peške besplatno".
Studenti se kreću centralnim gradskim ulicama, zvižde i uzvikuju "Av, av, av", "Dole vlast", "Vratite penzije".
Na čelu kolone studenti nose velike transparente "Protiv sistema" i "Stop Vučiću".

Studenti zahtevaju smenu članova Republičke izborne komisije zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda, smenu članova Regulatnornog tela za elektronske medije zbog nereagovanja na više stotina prijava, smenu predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, zbog predizborne blokade rada skupštine i tako obustavila informisanje građana i ućutkala opoziciju.
Dodali su da zahtevaju i smenu glavnog i odgovornog urednika Radio-televizije Srbije (RTS) i urednika informativnog programa RTS-a, zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata, a iz istih razloga i smenu vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika prvog programa i vršioca dužnosti direktora programa.
Okupljanje je počelo oko 18 sati u centru grada, kod fasade sa koje je nedavno prekrečen veliki mural francuskog umetnika Gijoma Remeda, zbog čega su građani takodje ranije bili organizovali proteste.

Beta, 6. april 2017.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija