Razgovor predstavnika ministarstva i sindikata : Štrajk glađu profesora od 8. februara

  13 februar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije razgovarali su sa predstavnicima četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti kako bi pronašli način da spreče urušavanje zdravlja nastavnika koji protestuju ispred Vlade Srbije.

Iz Ministarstva je saopšteno da je Petar Blagojević na molbu predstavnika Ministarstva pristao da prekine protest i u ponedeljak dođe na sastanak, kako bi zajednički pokušali da nađu rešenje.
U međuvremenu, Ministarstvo očekuje da dobije mišljenja odgovarajućih institucija u vezi sa daljom zakonitošću postupanja.
Kako je navedeno, pošto je Blagojević pristao da prekine štrajk, delegacija Ministarstva je posetila Živadina Disića u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije, gde mu je zbog povišenog krvnog pritiska ukazana medicinska pomoć.
I njemu su predočene radnje koje je preduzelo Ministarstvo i jasno stavljeno do znanja da Ministarstvo čini sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi se problem rešio.
"Još jednom apelujemo da su ljudski životi najvažniji, da nema potrebe za štrajkovima i pritiscima, jer je ministarstvo spremno da pomogne svima, naravno, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima", piše u saopštenju ministarstva.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (SPRS) u odvojenom saopštenju je navela da je sastanak sa predstavnicima Ministarstva počeo u napetoj atmosferi i da su predstavnici Unije optuženi da su oni izveli kolege na ulicu i nagovorili ih da započnu štrajk glađu da bi na taj način izvršili pritisak na ministarstvo prosvete.
"Takve optužbe smo odbacili i ponovili naš stav i zahtev da se kolegama vrate oduzete licence do okončanja sudskog postupka. Unija SPRS nema strpljenja, ne može, niti želi da trpi višegodišnje čekanje na rešenja srpskih sudova", navodi se u saopštenju. Kako je navedeno, Ministarstvu prosvete su odredili rok da se kolegama napiše i izda rešenje do ponedeljka, 13. februara u 15 časova. "Od sadržaja tog rešenja, zavisiće i dalji koraci Unije SPRS, odnosno, hoće li se sprovesti ili stopirati danas donešena odluka o stupanju u štrajk", ističu iz Unije.

Troje profesora osnovnih škola iz Niša, Kragujevca i Temerina, kojima je zbog navodnog zlostavljanja učenika oduzeta licenca za rad, ispred Vlade Srbije su 8. februara započeli štrajk glađu ispred Vlade Srbije. Oni tvrde da im je licenca nepravedno oduzeta i da imaju pravosnažne sudske presude u njihovu korist.
Jednom od profesora, Živadinu Disiću, danas je pozlilo i on je prevezen u Urgentni centar.

Beta, 12. Februar 2016.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija