Odložena prodaja PIK-ovih mašina: Dug nije naplaćen

  20 avgust 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Centar za velike poreske obveznike Poreske uprave je prošlog četvrtka u Beogradu trebalo da na licitaciji proda devet radnih mašina PIK-a „Bečej“ A.D. (reč je o postupku prinudne naplate javnih prihoda iz pokretnih stvari poreskog obveznika PIK-a „Bečej“).

Na prodaju je bilo ponuđeno 8 kombajna (marke „John Deere“, „Case“, „Lectra“) i jedan traktor („Steyr“), a početne cene bile su od 1,5 miliona dinara do 9,5 miliona.
Međutim, aukcija nije održana, jer prema informacijama koje smo dobili od Zorana Jovanovića, PR-a Poreske uprave, nisu bili ispunjeni svi uslovi predviđeni Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji. „Pošto se na usmenom javnom nadmetanju u prodaji mašina PIK-a ’Bečej’ pojavio samo jedan ponuđač, usmeno javno nadmetanje nije održano, jer nisu bili ispunjeni uslovi iz člana 104 tačka 2 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kojim je propisano da bi se održalo usmeno javno nadmetanje moraju biti prisutna najmanje dva ponuđača“, saopštio je PR Poreske uprave.
Druga aukcija mašina prema navodima Jovanovića do utorka nije zakazana. Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji, u delu koji definiše prodaju pokretnih stvari, predviđa da „ako se pokretna stvar ne proda na prvom usmenom javnom nadmetanju, zaključkom se određuje i zakazuje drugo, u roku od osam dana od dana održavanja prvog javnog nadmetanja“. Takođe, prema ovom zakonu, ako se na aukcijama u toku tri meseca ne prodaju pokretne stvari, one „se prenose u svojinu Republike rešenjem Poreske uprave, odnosno u svojinu jedinice lokalne samouprave rešenjem nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, po ceni koja će se utvrditi naknadnom procenom njihove vrednosti“.
Prema rečima Jovanovića, PIK „Bečej“ od 1. septembra neće više pripadati Centru za velike poreske obveznike Poreske uprave: „Prema starom pravilniku, da bi neki privredni subjekat ušao u nadležnost Centra za velike poreske obveznike, morao je da ima promet od preko 50 miliona dinara u godini koja prethodi ulasku u sistem i da je bio opremljen za elektronsku komunikaciju. Međutim, na snagu je stupio novi pravilnik i privredni subjekat sada mora da ima promet veći od milijardu dinara i da je u godini koja prethodi ulasku u sistem bio likvidan, tj. da nije bio u postupku blokade ili u nekoj drugoj vrsti problema što se tiče rada preduzeća“.
Od 1. septembra PIK „Bečej“ će biti u nadležnosti Poreske uprave u Bečeju.

PIK odustao od državne zemlje?

Zakupci koji su ove godine uzeli u arendu državnu zemlju koja se nalazi u bečejskom ataru i koji je do sada nisu isplatili, moraju to da učine do 1. septembra. Jedan od najvećih dužnika je PIK „Bečej“ koji je po pravu prečeg zakupa uzeo u arendu oko 5.000 hektara oranica u vlasništvu države. Međutim, kako sada stvari stoje, malo je verovatno da će uspeti državi da isplati arendu (oko 70 miliona dinara). Prema nezvaničnim informacijama, čelnici PIK-a odustali su od zakupa državne zemlje, a tome u prilog ide i plan setve za jesenje kulture koji će biti obavljen na oko 2.700 hektara.
Predsednica komisije za izradu predloga Godišnjeg programa gazdovanja državnim zemljištem i nekadašnja izvršna direktorka sektora imovinsko-pravnih poslova PIK-a „Bečej“ Julija Popić nije demantovala, ali ni potvrdila ove navode: „Konkretnu informaciju nemam. Znam da je u toku potpisivanje vansudskog poravnanja za prethodni period i da će nakon toga dobiti ugovore i rok za plaćanje. Koji će to biti period i šta će se desiti, ne mogu ja da vam kažem. U slučaju da se ne ispune obaveze PIK-a prema državi, onda će se sigurno tih 5.000 hektara ponovo uvrstiti u program izdavanja“.

S.M.

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija