Snabdevanje strujom: Trafo-stanice na dugom štapu

  03 septembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Novom selu i u Donjem gradu postoji problem u snabdevanju strujom, jer napon često varira.

Robert Šurjan, zamenik poslovođe bečejske poslovnice Elektrovojvodine, pre dve nedelje je izjavio za Bečejski mozaik da u gradu postoje tzv. trafo-rejoni „neki su manji, neki veći i moramo da podignemo napon na 240 volti, da bi i poslednji potrošač u rejonu imao koliko-toliko redovan napon. Zbog toga se dešava da se građanima koji su u blizini trafo-stanice kvare uređaji zbog visokog napona, a kod krajnjih potrošača je suprotna situacija“. Kako bi se rešio ovaj problem (neadekvatno napajanje), po rečima Šurjana, trebalo bi da bude izgrađeno još 7 trafo-stanica. Zamenik poslovođe u bečejskoj poslovnici Elektrovojvodine nije mogao da kaže kada će to biti učinjeno, te smo to pitanje postavili nadležnima u Elektrovojvodini u Novom Sadu.
Iz Odeljenja za odnose sa javnošću Elektrovojvodine saopšteno je da je „investicionim programima Elektrodistribucije ’Novi Sad’ obuhvaćena izgradnja novih trafo-stanica u Bečeju, kojim će se poboljšati naponske prilike u pojedinim kvartovima grada. Realizacija izgradnje je kontinuiran proces koji se odvija planiranom dinamikom“. Međutim, nema odgovora na pitanje kada će u Bečeju biti izgrađene nove trafo-stanice, jer nije razjašnjeno šta znači „planirana dinamika“.
Na drugo pitanje takođe smo dobili nejasan odgovor. Naime, nadležnima u Elektrovojvodini smo objasnili da u delu Bečeja – u Picoderu –, posle svake kiše (bukvalno) dolazi do nestanka struje, a situacija je slična i u Novom selu, Donjem parku i Donjem gradu, i da je razlog tome, po rečima Roberta Šurjana, zastarela oprema. „Postojeća oprema u tom delu grada je jako stara i ne trpi posledice nevremena. Odluka o zameni sistema je doneta na nivou elektrodistribucije, a u pitanju je velika investicija i zbog toga se stalno odlaže“, kazao je Šurjan.
Umesto odgovora na pitanje kada se može očekivati zamena sistema električnog napajanja, iz Elektrovojvodine je saopšteno: „Snabdevanje električnom energijom navedenih kvartova u Bečeju vrši se nadzemnim elektroenergetskim vodovima i nije ništa lošije nego u ostalim delovima grada sa ovakvom koncepcijom mreže. Održavanje mreže se obavlja u skladu sa planovima i tehničkim propisima za ovakvu vrstu objekata. Svakako, olujno nevreme koje se dogodilo 12. i 16. avgusta, koje je lomilo drveće, ne može se podvesti pod paušalnu ocenu ’posle svake kiše’“.
Građani Picodera veoma dobro znaju da ostaju bez struje zaista posle svake kiše, a ne samo kada je olujno nevreme…

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija