„Bekrije Bečej“ protiv promocije Parade ponosa: Peticija i zahtev lokalnoj vlasti

  17 septembar 2010
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Članovi navijačke grupe „Bekrije Bečej“ su u utorak na konferenciji za novinare u prostorijama nekadašnjeg vaterpolo kluba, rekli da će uputiti Skupštini opštine Bečej, predsedniku opštine i Opštinskom veću peticiju/predlog da organi lokalne samouprave „učine sve što je u njihovoj moći i nadležnosti, da se najavljena promocija ’Parade ponosa’ u opštini Bečej ne održi“.

„Bekrije“ su najavile da će od 15. do 25. septembra na nekoliko lokacija u Bečeju prikupljati potpise protiv održavanja promocije Parade ponosa (od 15. do 25. septembra na gradskom trgu od 9 do 13 i od 17 do 19 časova, 18. septembra na gradskoj pijaci od 8 do 11 časova, i 19. septembra na pijaci u Novom selu, takođe od 8 do 11).
Povod za prikupljanje potpisa građana je najavljena promocija Parade ponosa (tribina) početkom oktobra u Bečeju.
Član navijačke grupe Marko Ivanović kazao je da „Bekrije Bečej“ „kao građani opštine Bečej, AP Vojvodine i Republike Srbije, a poštujući pravo na slobodno seksualno opredeljenje svake individue, smatraju da je ovo pravo izrazito lično pravo koje spada u domen privatnosti. Takođe, poštujući ustavnu kategoriju i zakonsku obavezu posebne zaštite porodice (član 66 Ustava, Porodični zakon Srbije) kao osnovne ćelije društva, kao i obavezu roditelja i staralaca da decu vaspitavaju u skladu sa moralnim načelima društva (član 70 Porodičnog zakona Srbije), smatramo da javna manifestacija seksualnog opredeljenja, ma koje vrste, šteti moralu demokratskog i bilo kog društva. Smatramo da će javnom promocijom biti izazvana velika većina građana, što može dovesti do mržnje i netrpeljivosti“.
„Bekrije“ su se, pokušavajući da opravdaju svoje stavove, pozivali na Ustav i zakone. Naveli su, recimo, da Ustav Srbije predviđa da se sloboda ispoljavanja vere ili uverenja može ograničiti zakonom, samo ako je to neophodno u demokratskom društvu radi zaštite života i zdravlja ljudi, morala demokratskog društva, sloboda i prava građana zajemčenih Ustavom, javne bezbednosti i javnog reda ili radi sprečavanja izazivanja ili podsticanja verske, nacionalne ili rasne mržnje itd., jer po njihovom mišljenju Parada ponosa je, pa valjda i promocija tog skupa, nemoralna stvar.
Inače, upravo Ustav i zakoni Srbije, među ostalima i zakon protiv diskriminacije, nalažu poštovanje različitih stavova, mišljenja i opredeljenja.
O načinu razmišljanja „Bekrija“ govori i izjava člana Predraga Prgića, koji je kazao da ova navijačka grupa peticijom protiv promocije Parade ponosa želi da pokaže da „sve može mirnim putem da se reši, da ne bude kao u Beogradu 2001“ (2001. godine su huligani i desničarske organizacije demonstrirali silu nad učesnicima Parade ponosa).
Na pitanje da li su razmišljali o tome da peticijom protiv promocije Parade ponosa u Bečeju upravo oni šire mržnju prema LGBT populaciji, bečejski navijači su odgovorili da ne smatraju da svojom akcijom šire mržnju i krše zakone Srbije, a rekli su i da, ukoliko promocija u Bečeju ipak bude održana, neće preduzeti ništa (neće biti nasilja s njihove strane).
O školskom primeru pobrkanih lončića govori i rečenica jednog člana navijačke grupe: „Danas će biti promocija, a šta će sutra biti? Sutra treba nekrofili da šetaju ulicom, da traže i oni svoja prava? To je parada nemorala, to kažu građani ove demokratske države“.
Nadajmo se da će početkom oktobra promocija Parade ponosa u Bečeju ipak biti održana, da će lokalne vlasti učiniti sve da omoguće održavanje skupa uprkos protivljenju „Bekrija“ i uprkos mišljenju, za sada, nekolicine stanovnika Bečeja, koji na raznim Fejsbuk profilima pokazuju da u „toplom, bratskom Bečeju“ obitavaju i netolerantne i isključive osobe, koje ne znaju šta znače vrednosti građanskog društva.

Biće promocije

Nakon zaključenja ovog broja Mozaika, u sredu uveče su predstavnici Gej-strejt alijanse održali konferenciju za novinare o promociji Parade ponosa u Bečeju. Saopštili su i mesto i očekivani datum promocije.

Kristina Demeter FilipčevNaslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija