Plan za PIK: Kontrola poslovanja, potom pomoć države

  01 oktobar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, u prisustvu predstavnika Ministarstva poljoprivrede, opštine, menadžmenta PIK-a „Bečej“ i sindikata u PIK-u, u utorak je u maloj sali gradske kuće u Bečeju obavestio novinare o tome šta će država učiniti kako bi pomogla ovoj poljoprivrednoj firmi u vlasništvu Đorđija Nicovića.

Naime, u utorak je po ovlašćenju predsednika Vlade Vojvodine i ministra poljoprivrede Vasin oformio komisiju sastavljenu od predstavnika Vlade Vojvodine, Vlade Srbije, Ministarstva poljoprivrede i lokalne samouprave koja će uz pomoć stručnjaka izvršiti uvid u poslovne knjige PIK-a, sagledaće stanje i perspektivu preduzeća, kao i način rešavanja problema. Članovi komisije su predsednik Miroslav Vasin (Vlada Vojvodine), Zoran Jeličić i Momčilo Mitreski (Ministarstvo poljoprivrede), Ferenc Berček (opština Bečej) i Zvonko Nikezić (Vlada Srbije). Njima će, dakako, u radu pomoći finansijski stručnjaci, pravnici itd.
Formiranju komisije je 2. septembra prethodio sastanak predstavnika države i PIK-a u Vladi Vojvodine na kom je razgovarano o situaciji u PIK-u i „o iznalaženju načina da se situacija snimi, stabilizuje i da se predlože mere koje će doprineti potpunom oporavku ovog značajnog privrednog subjekta“, rekao je Vasin.
Jedan od zaključaka sa tog sastanka je bilo da se potpiše sporazum između reprezentativnih sindikata u PIK-u sa menadžmentom firme o isplati jedne ili više zarada i o planu isplate zaostalih zarada zaposlenima, a to je u međuvremenu i učinjeno. Potom, doneta je odluka o formiranju stručne komisije koja će izvršiti uvid u poslovne knjige i u poslovanje PIK-a „Bečej“„s namerom da kroz snimanje stanja dođe i do predloga koje su mere potrebne da se preduzmu od strane države, od strane menadžmenta i vlasnika da bi se stabilizovalo stanje u PIK-u ’Bečej’ i da bi se napravila vrlo jasna perspektiva ovog preduzeća u sklopu ukupnih aktivnosti koje se u ovom momentu u Vojvodini sprovode na sanaciji stanja u poljoprivrednim kombinatima“, rekao je Vasin.
On je naglasio da će komisija o svom radu obavestiti predsednika Vlade Vojvodine i ministra poljoprivrede, a rezultati se očekuju za mesec dana.
Vasin nije želeo da govori o sudbini PIK-a dok komisija radi, ali je istakao da „će biti vrlo širok dijapazon mera koje ćemo preduzimati uključujući i pretvaranje obaveza PIK-a prema državi u eventualnu vlasničku strukturu, ali još je rano o tome govoriti. Ja sam siguran, a i u ime top-menadžmenta PIK-a je takvo uverenje izraženo, da ovaj rad ne može biti bez dobrih efekata, da će on doprineti da dođemo do kvalitetnog predloga rešenja i čak se nadam, a i želja mi je da ovakav način zajedničkog rada organa države, lokalne samouprave i menadžmenta ovako značajnog preduzeća možda može biti obrazac za rešavanje problema i u nekim drugim kolektivima ovog značaja u Vojvodini i u Srbiji“.
Do isteka roka od mesec dana, ne zna se ni šta će biti sa naplatom zakupa državne zemlje od PIK-a. O tome, ali i o razlogu zašto država pomaže privatnom preduzeću, a nije, recimo, pomogla Fadipu, i ko će platiti PIK-ove dugove, čitajte opširnije u sledećem broju.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija