JP Komunalac: Nabavka radnih mašina iz kredita

  14 januar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Krajem decembra 2010. godine JP Komunalac je nabavio specijalno komunalno vozilo za orezivanje drveća sa kamionskom korpom koja može da se diže u visinu do 20 metara (polovno vozilo, 2006. godište) čija je vrednost 3.304.000 dinara i dve nove ručne mašine za čišćenje snega marke „Kanadiana“, za koje je plaćeno 428.000 dinara. Sredstva za kupovinu ovih radnih mašina je obezbedila opština iz kredita od 120 miliona dinara koji je uzela 2010. godine.

Prema rečima predsednika opštine Petera Knezija, najvažnija mašina koja je kupljena je kamion sa platformom za orezivanje drveća, čija je prevashodna namena uređivanje drvoreda u opštini, ali će biti na raspolaganju i građanima i te usluge će verovatno raditi Komunalac.

Namena kredita je u nekoliko navrata menjana, jedna od poslednjih verzija je da će novac biti namenjen za projekte, infrastrukturu i geotermalnu bušotinu. Ako je deo sredstava od kredita potrošen za kupovinu mašina za Komunalac, kako će se realizovati to što je prvobitno planirano?

- Procedura uzimanja kredita je počela još 2009. godine i kada smo određivali osnovnu namenu kredita još nismo znali koliko novca ćemo dobiti iz Fonda za kapitalna ulaganja, tako da u osnovnoj varijanti novac je bio namenjen za geotermalnu bušotinu za koju treba 40 miliona dinara, međutim, ta sredstva smo tokom 2010. godine dobili iz Fonda i sada su ta sredstva ostala oslobođena - kaže predsednik opštine Bečej Peter Knezi.
- Za projektnu dokumentaciju i za izradu raznih projekata, kako za infrastrukturu, tako i za prostorne planove i planove detaljne regulacije sredstva od 25 miliona dinara smo već prebacili Stankomu, a ostatak, praktično u okviru tih 40 miliona smo raspodelili između ostalog i za Komunalac. Mislim da ćemo poslednja sredstva sada isplatiti za renoviranje krova na objektu jaslica, jer je u lošem stanju i krenućemo, a nadam se da ćemo i završiti, u adaptaciju objekta dečjeg vrtića u ulici Miloša Crnjanskog u kojem su nekada bile smeštene izbeglice. To će verovatno biti realizovano na proleće, a uskoro ćemo imati konačan zaključak Opštinskog veća u kojem će se tačno videti gde, koliko, kome i za šta su sredstava namenjena pa ćemo vam dati na raspolaganje.
Što se tiče geotermalne bušotine, predsednik opštine je rekao da bi radovi trebali da počnu 17. januara ako ostanu ovakvi vremenski uslovi. Upitan kako će opština obezbediti dodatnih 4 miliona dinara za izgradnju geotermalne bušotine, jer je Fond za kapitalna ulaganja za tu namenu obezbedio 40 miliona dinara, a izvođač, NIS A.D. je tražio veći iznos, Knezi je odgovorio:
- Na tenderu je izvođač tražio veći iznos za 8-10 posto, a mi smo taj ostatak od 4 miliona obezbedili u budžetu za ovu godinu, međutim, dobili smo potvrdu od Fonda za kapitalna ulaganja da će on i tu razliku finansirati. Verovatno ćemo za to morati dostaviti samo dodatni zahtev, pošto je dozvoljeno da se za isti projekat dodatno traži 15-20 posto novca. Radovi bi trebali da počnu sledeće nedelje, trajaće mesec do dva i očekujemo da će sve biti završeno do početka marta.
Direktorica Komunalca Eržebet Feher je rekla da je ovo preduzeće od opštine tražilo sredstva za nabavku određenih mašina i odobrena su namenska sredstva za nabavku pomenute tri radne mašine.
- Ja ne znam za šta su sredstva od kredita namenjena, mi smo rešenjem iz opštine dobili šta možemo da kupimo. Tražili smo sredstva za nabavku ovih mašina, jer su nam one neophodne za dalji rad od proleća, pošto su drvoredi u Bečeju u lošem stanju i stalno dobijamo pozive od građana, a mi ne možemo platiti najam takvih radnih mašina čija je satnica 2.000 dinara. Pored toga, tražili smo i sredstva za nabavku kosačice za košenje trave pored puteva i za mašinu za pravljenje komposta jer od naših sredstava to ne možemo da kupimo, međutim, rešenje smo dobili samo za nabavku ove tri mašine - rekla je Feher.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija